Како је већи минималац утицао на просјечну плату

Данијела Бајић
Како је већи минималац утицао на просјечну плату

БАЊАЛУКА - Просјечна нето плата у Републици Српској исплаћена у фебруару ове године износила је 1.392 марке и већа је за 80 КМ у односу на претходни мјесец, а главни разлог за раст упућени виде у повећању минималца почетком године.

Минималац у Српској од почетка године повећан је на 900 марака, што је за 200 КМ више у односу на децембар, када је просјечна плата, која је исплаћена у јануару према подацима Завода за статистику, износила 1.312 марака.

Упоредни статистички подаци показују да је просјечна плата у Српској лани исплаћена у фебруару у односу на ову годину била мања за 136 марака.

- Највећи фебруарски просјек нето плате од 1.786 КМ био је у сектору финансијске и дјелатности осигурања, а најмањи од 1.085 КМ у грађевинарству. Просјечна фебруарска бруто плата у Српској била је 2.129 КМ - саопштено је из Завода за запошљавање.

Предсједник Уније послодаваца РС Саша Тривић казао је за “Глас Српске” да је раст просјечне плате највише резултат повећања минималца.

- Фирме ће и даље наставити одређеним темпом да дижу плате. Овдје имамо дио који је фиктивно био на минималцу па је сада приказао веће плате, а имамо и фирме које подижу плате у тренду од десетак одсто годишње - казао је Тривић. Додао је да су предузећа у претходном мјесецу подигла плате за пет одсто, а за још толико планирају у наредном периоду.

Према ријечима предсједнице Савеза синдиката РС Ранке Мишић, фебруарска исплата јасно показује да је просјечна зарада значајније порасла због повећања минималца.

- Све вријеме смо говорили да ће повећање минималца, на чему смо и радили, на неки начин заштитити све оне који раде најједноставније послове и примају најнижу плату. Исто тако, повећање минималца погураће и друге плате - казала је Мишићева. Додала је да су неке фирме и другим радницима због раста минималца повећавале плату.

- То није крај јер ћемо наставити да радимо на повећању свих плата, како у реалном тако и у јавном сектору.

Чекамо април да видимо какав је прилив директних и индиректних пореза у првом кварталу, који ће приказати стварне ефекте повећања плате у Српској - рекла је Мишићева.

Синдикат већ другу годину заредом ради на уређењу система плата у Српској, за шта су, тврди Мишићева, добили подршку свих институција од предсједника Републике Српске до представника Владе, изузев послодаваца.

- Како имамо најнижу плату за најједноставнији рад, настојаћемо да утврдимо и износе најнижих плата за сваку стручну спрему, минимум испод којег нико не може, док висина неће бити ограничена - каже Мишићева.

Економиста Марко Ђого истиче да статистички подаци сугеришу да је дошло до реалног пораста плата.

- Надам се да ћемо једног дана бити у друштву гдје ће просјечна плата бити као и у Словенији, гдје је већ прешла 3.000 марака или у Хрватској и Мађарској гдје износи више од 2.000 КМ - казао је Ђоко, додајући да је скептичан из којих извора ће то повећање бити исплаћивано, али за грађане са најнижом платом то је, према његовим ријечима, свакако добро.

Међутим, позитивне ефекте повећање минималца радници скоро да нису ни осјетили с обзиром да је одмах дошло до знатног поскупљења робе и услуга.

Просвјета

Представници Министарства просвјете и културе РС и Синдиката образовања, науке и културе усагласили су у петак да наставе активности на повећању плате радницима у просвјети те да се активно ради на стварању услова за то. Ресорна министарка Жељка Стојичић рекла је да су очекивања Синдиката да повећање буде од десет одсто. Према њеним ријечима, усаглашено је да прва три мјесеца која се односе на извршење буџета нису репер гдје се може преговарати о повећању плата у било ком сектору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана