Милуновић: Изградњом и обновом спомен обиљежја чувамо сјећања на страдале у протеклим ратовима

Г.С.
Милуновић: Изградњом и обновом спомен обиљежја чувамо сјећања на страдале у протеклим ратовима

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Министар рада и борачко инвалидске заштите у Влади Републике Српске Душко Милуновић изјавио је у Козарској Дубици да су на подручју ове општине започети бројни пројекти који се односе на обнову и изградњу спомен обиљежја за страдале у протеклим ратовима.

“Још по преузимању министарске дужности рекао сам да ми је обавеза да се сва мјеста страдања у Козарској Дубици обиљеже, а постојећа да се реконструишу. Предузели смо одређене мјере на реконструкцији појединих спомен-обиљежја. На ‘Крушковцу’ је ограђено партизанско гробље, на путу смо да буде и освјетљено и да се избијеле спомен плоче како би се сачувале успомене на наше претке који су се борили против истог непријатеља као и ми у одбрамбено-отаџбинском рату”, рекао је Милуновић.

Он је нагласио да је у току реализација великог пројекта који се односи на реконструкцију спомен-обиљежја “Крви и мозгова” у Драксенићу.

“Ријеч је о већој инвестицији. На почетку мандата сматрао сам да сам промашио мандате ако се овај гроб не рестауира јер био је у непримјереном стању. Плоче су биле попуцале, спомен костурнице такође, а натписи на плочама нестали. То је била наша национална срамота. Људи су свраћали тамо и тражили од локалног свештеника да одржи историјски час и он је то чинио, али углавном сви су били пренеражени у каквом стању је споменик”, рекао је Милуновић и најавио да ће радови на овом пројекту трајати око мјесец дана.

Министар Милуновић је додао да је на његову иницијативу Влада Републике Српскре посредством Министарства рада и борачко-инвалидске заштите издвојила до сада 230. 000 КМ за ову намјену.

“То ће бити довољно средстава за прву фазу. Успјели смо да купимо и један плац предвиђен за паркинг. За другу фазу, како је то предвиђено, пројектом у наредне двије године требало би да прикупимо средства да се изгради једна црквена сала која би могла да прими 100 лица, како би екскурзије које долазе у Доњу Градину могле да сврате на час историје код ове цркве гдје се стравичан злочин догодио 1942. године”, рекао је Милуновић.

Он је рекао да је на иницијативу дубичког свештеника Жељка Јевђенића проширен списак значајних историјских датума.

“Ми смо на протеклом Одбору за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске установили, што је веома важно за наш крај, да се обиљежи Дан сјећања на убијену и уморену дјецу у НДХ. По одређеним подацима, мада сматрам да су непотпуни, 11.719 дјеце је убијено на Козари и ми смо одлучили да се тај датум обиљежава у засеоку Мацуре, село Јеловац, испод споменика ‘Патрија’ гдје постоји спомен костурница која чува посмртне остатке за 86 уморене дјеце старости до 16 година. У Градишци већ постоји споменик ‘Рањена птица’ посвећен дјеци умореној на Козари, међутим ово је спомен костурница посвећена свој дјеци страдалој у логорима у НДХ и свим мјестима гдје су живјели Срби, највише на Козари и мислим да ће на овај начин Влада РС да очува сјећање на њих”, рекао је Милуновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана