Milunović: Izgradnjom i obnovom spomen obilježja čuvamo sjećanja na stradale u proteklim ratovima

G.S.
Milunović: Izgradnjom i obnovom spomen obilježja čuvamo sjećanja na stradale u proteklim ratovima

KOZARSKA DUBICA - Ministar rada i boračko invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske Duško Milunović izjavio je u Kozarskoj Dubici da su na području ove opštine započeti brojni projekti koji se odnose na obnovu i izgradnju spomen obilježja za stradale u proteklim ratovima.

“Još po preuzimanju ministarske dužnosti rekao sam da mi je obaveza da se sva mjesta stradanja u Kozarskoj Dubici obilježe, a postojeća da se rekonstruišu. Preduzeli smo određene mjere na rekonstrukciji pojedinih spomen-obilježja. Na ‘Kruškovcu’ je ograđeno partizansko groblje, na putu smo da bude i osvjetljeno i da se izbijele spomen ploče kako bi se sačuvale uspomene na naše pretke koji su se borili protiv istog neprijatelja kao i mi u odbrambeno-otadžbinskom ratu”, rekao je Milunović.

On je naglasio da je u toku realizacija velikog projekta koji se odnosi na rekonstrukciju spomen-obilježja “Krvi i mozgova” u Drakseniću.

“Riječ je o većoj investiciji. Na početku mandata smatrao sam da sam promašio mandate ako se ovaj grob ne restauira jer bio je u neprimjerenom stanju. Ploče su bile popucale, spomen kosturnice takođe, a natpisi na pločama nestali. To je bila naša nacionalna sramota. Ljudi su svraćali tamo i tražili od lokalnog sveštenika da održi istorijski čas i on je to činio, ali uglavnom svi su bili preneraženi u kakvom stanju je spomenik”, rekao je Milunović i najavio da će radovi na ovom projektu trajati oko mjesec dana.

Ministar Milunović je dodao da je na njegovu inicijativu Vlada Republike Srpskre posredstvom Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite izdvojila do sada 230. 000 KM za ovu namjenu.

“To će biti dovoljno sredstava za prvu fazu. Uspjeli smo da kupimo i jedan plac predviđen za parking. Za drugu fazu, kako je to predviđeno, projektom u naredne dvije godine trebalo bi da prikupimo sredstva da se izgradi jedna crkvena sala koja bi mogla da primi 100 lica, kako bi ekskurzije koje dolaze u Donju Gradinu mogle da svrate na čas istorije kod ove crkve gdje se stravičan zločin dogodio 1942. godine”, rekao je Milunović.

On je rekao da je na inicijativu dubičkog sveštenika Željka Jevđenića proširen spisak značajnih istorijskih datuma.

“Mi smo na proteklom Odboru za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske ustanovili, što je veoma važno za naš kraj, da se obilježi Dan sjećanja na ubijenu i umorenu djecu u NDH. Po određenim podacima, mada smatram da su nepotpuni, 11.719 djece je ubijeno na Kozari i mi smo odlučili da se taj datum obilježava u zaseoku Macure, selo Jelovac, ispod spomenika ‘Patrija’ gdje postoji spomen kosturnica koja čuva posmrtne ostatke za 86 umorene djece starosti do 16 godina. U Gradišci već postoji spomenik ‘Ranjena ptica’ posvećen djeci umorenoj na Kozari, međutim ovo je spomen kosturnica posvećena svoj djeci stradaloj u logorima u NDH i svim mjestima gdje su živjeli Srbi, najviše na Kozari i mislim da će na ovaj način Vlada RS da očuva sjećanje na njih”, rekao je Milunović.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana