Милица Матијевић: Циљ безбједна зимска сезона

М. Л.
Милица Матијевић: Циљ безбједна зимска сезона

ЈАХОРИНА - С обзиром на епидемиолошку ситуацију и појачану фреквенцију становништва на домаћим планинама, с циљем сузбијања ширења вируса корона, инспектори свакодневно контролишу спровођење мјера на Јахорини, најзначајнијем скијашком центру у Српској.

Истакла је то за “Глас Српске” главни републички здравствени инспектор и вршилац дужности помоћника директора Инспектората РС Милица Матијевић, додавши да се надзор обавља уз подршку припадника полиције и жандармерије.

Она је истакла да се од почетка отварања зимске сезоне на Јахорини континуирано одржавају састанци представника свих релевантних институција, с циљем усаглашавања дјеловања на спровођењу мјера заштите од вируса корона у току скијашке сезоне.

- Инспекцијски надзор врше републички инспектори и инспектори јединица локалних самоуправа, са посебним акцентом на угоститељске објекте и придржавање мјера дезинфекције, коришћење личне заштитне опреме, придржавање мјера физичке дистанце, забране окупљања у групама већим од прописаних и ограничење радног времена - рекла је Матијевићева.

Додала је да је циљ инспекцијских контрола да се кроз поштовање мјера и организацију рада у складу са препорукама Института за јавно здравство РС, омогући одвијање пословних активности и зимске туристичке сезоне без угрожавања здравља становништва.

- Од почетка децембра извршена је 201 контрола пословних субјеката на Јахорини, од чега је у четири случаја утврђено да се, у тренутку вршења инспекцијског прегледа, субјекти нису досљедно придржавали прописаних епидемиолошких мјера, због чега су изречене казне у укупном износу од 6.000 КМ - рекла је Матијевићева и нагласила да ће и у наредном периоду бити појачане инспекцијске контроле пословних субјеката на Јахорини.

Додала је да исход борбе са вирусом корона тренутно највише зависи од колективне одговорности те апеловала на грађане да се понашају одговорно, да се придржавају физичке дистанце и покажу дисциплину у понашању у угоститељским објектима и на ски-стазама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана