Машински факултет представио електрични бицикл и робот за примјену у пољопривреди

Срна
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА- На Машинском факултету Универзитета у Бањалуци данас су представљени електрични бицикл "два пи" (2π), те робот за примјену у пољопривреди "спрејбот" (Spraybot), који су реализовани у овој високошколској установи.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је да су ови пројекти веома корисни, те навео да је од идеје до реализације у потпуности био укључен Машински факултет.

"Електрични бицикл, али и робот би могли да уђу у серијску производњу и када би то било реализовано и Машински факултет и Универзитет у Бањалуци би од тога имали велику корист", рекао је Гајанин новинарима у Бањалуци.

Гајанин каже да се робот употребљава за дозирање одговарајућих средстава која се користе у третирању одговарајућих пољопривредних производа, прије свега у пластеницима. Он је нагласио да је веома важно да је кориштењем овог робота пољопривредни произвођач потпуно заштићен од штетних материја.

Гајанин је истакао да Машински факулет показује везу теорије и праксе, односно високошколске установе и привреде.

Шеф Катедре за мехатронику и роботику на Машинском факултету Бојан Кнежевић рекао је да су овим пројектима жељели да покажу шта су студенти овог факултета способни да ураде и колики је домет њиховог знања.

Он је навео да на овом факултету планирају да сваке године раде све сложеније пројекте који ће бити корисни за цијело друштво.

Према његовим ријечима, електрични бицикл би могао да крене и у серијску производњу за домаће тржиште јер постоје људи који то могу реализивати.

Студент четврте године Машинског факултета Никола Павловић, који је радио на пројекту електричног бицикла, рекао је да је на његовој реализацији учествовало осам студената студијског прогрема мехатроника уз менторство једног професора и два асистента.

Он је нагласио да су овим пројектом жељели да покажу да је оно што студенти уче и реализују на овом факултету примјењиво и у индустријској производњи.

Потпуно функционалан електрични бицикл, назван симболично "два пи", први пут је представљен на Међународној конференцији примијењених наука ICAS 2022, која је одржана прошлог мјесеца на Машинском факултету и изазвао је интересовање и признање за успјех стручњака из 15 држава Европе и свијета.

Робот за примјену у пољопривреди представља пионирски подухват у области мобилне роботике у региону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана