Мали Зејтинлик у лошем стању

АТВ
Мали Зејтинлик у лошем стању

Соколац - Напукнути крстови и испуцале плоче слика су војничког гробља у Сокоцу. Што је "Зејтинлик" у Грчкој, то је за РС "Мали Зејтилик".

Војничко спомен гробље на којем је сахрањено више од 1.300 хиљада бораца Сарајевско-романијске регије изгледа као оно у Солуну, али је што се тиче одржавања далеко лошије. И то је оно што највише боли борачку популацију сарајевске регије. За уређење Малог Зејтинлика задужене су општина Соколац и Влада Српске.

"Имамо великих оштећења гробних мјеста И плоча И то је преузело Министарство бораца РС да изврши санацију гробница које су оштећене, а све што се тиче даљег рада на овом гробљу води општина Соколац, а највећа улагања има град Источно Сарајево", рекао је начелник општине Соколац Милован Бјелица.

"Обећали су ове године дати 50 хиљада за реконструкцију, као што дају сваке године за реконструкцију војничког гробља, ево новембар је мјесец, дакле слагали су", рекао је предсједник регионалне Борачке организације Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић.

Из ресорног Министартсва тврде да ништа нису слагали. Министар Миленко пише да ће надгробни споменици бити обновљени у овој години.

"И ове године је издвојено 70.000 КМ за војничко гробље на Сокоцу. Завршен је тендер и Градско гробље Бањалука је прошло. Дакле и ове године ће се реновирати споменици", саопштио је министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић.

И док се чекају обећана средства из Владе Српске, из Београда би требало да стигне донација за урђење соколачког војничког гробља. Александар Вучић током посјете Источном Сарајеву обећао је да ће Влада Србије обезбиједити средства за уређење прилазног пута до "Малог Зејтинлика".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана