Мајмуни, камиле и кенгури умјесто паса и мачака

Јана Кезић
Мајмуни, камиле и кенгури умјесто паса и мачака

БАЊАЛУКА - Чинчиле, мајмуни, камиле, кенгури, тигрови, лавови, водена прасад, само су неке од егзотичних животиња које су увезене у БиХ, као кућни љубимци или за потребе зоолошких вртова, а ветеринари кажу да се и они често сусрећу са необичним врстама.

Све више становника БиХ одлучује се да набави неку егзотичну животињу, а чест избор су соколови, јежеви, гуштери, мајмуни па чак и медвједи.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ на домаће тржиште током ове године стигло је само неколико чинчила. БиХ је лани увезла и двије двогрбе камиле те два мајмуна, женку и мужјака.

- Од 2017. до 2020. БиХ је увезла и великог степског сокола, бенгалског тигра, зебру, кенгуре, сове, сибирског тигра, америчког ракуна, берберске овце, афричког лава те водено прасе - показују подаци УИО.

Законом о заштити и добробити животиња РС забрањена је продаја егзотичних животиња и оних које су заштићене законом. Осим тога забрањено је за кућне љубимце држати оне животиње које су заштићене или опасне по живот. Живот у заточеништву често значи смртну пресуду за ове животиње које могу патити од потхрањености, неприродне и неудобне околине, самоће и стреса.

Ветеринари у Српској кажу да су међу кућним љубимцима најпопуларнији пси и мачке, птице, рибице и хрчци. Истичу да власници не желе само да задовоље основне потребе животиња, већ им купују органску храну и природне производе за његу те их воде у салоне за уљепшавање.

Власник ветеринарске амбуланте “Вет центар” из Бањалуке Боран Гајић каже да је, осим стандардних, за пацијенте до сада имао игуане, соколе, барске корњаче и морску прасад.

- У амбуланти су нам доносили дивље животиње, попут ланета и лисица, а власници све чешће доводе творове и егзотичне птице. Очекујем да ће многи кренути за свјетским трендовима, гдје су популарни гмизавци, змије, питони и гуштери - казао је Гајић. Додао је да још није чуо да неко има за љубимца прасе и јагње, као што је случај у иностранству.

Психолози појашњавају да је у природи човјека потреба да се брине о другоме.

- Због тога често удомљавају животиње када су усамљени па неријетко можемо видјети старије особе са кучићима и мачићима, јер су дјеца отишла својим путем - рекао је психолог Бошко Петровић.

Корњаче

Ветеринар Боран Гајић каже да су и корњаче чести пацијенти.

- Код нас не постоји развијена ветеринарска заштита за њих, немамо регистроване вакцине, као што немамо ни за зечеве и морску прасад па смо приморани да користимо неки други лијек - рекао је Гајић. Појаснио је да најчешће оболијевају од инфекције очију, обично изазване хлорисаном водом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана