Majmuni, kamile i kenguri umjesto pasa i mačaka

Jana Kezić
Majmuni, kamile i kenguri umjesto pasa i mačaka

BANjALUKA - Činčile, majmuni, kamile, kenguri, tigrovi, lavovi, vodena prasad, samo su neke od egzotičnih životinja koje su uvezene u BiH, kao kućni ljubimci ili za potrebe zooloških vrtova, a veterinari kažu da se i oni često susreću sa neobičnim vrstama.

Sve više stanovnika BiH odlučuje se da nabavi neku egzotičnu životinju, a čest izbor su sokolovi, ježevi, gušteri, majmuni pa čak i medvjedi.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na domaće tržište tokom ove godine stiglo je samo nekoliko činčila. BiH je lani uvezla i dvije dvogrbe kamile te dva majmuna, ženku i mužjaka.

- Od 2017. do 2020. BiH je uvezla i velikog stepskog sokola, bengalskog tigra, zebru, kengure, sove, sibirskog tigra, američkog rakuna, berberske ovce, afričkog lava te vodeno prase - pokazuju podaci UIO.

Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja RS zabranjena je prodaja egzotičnih životinja i onih koje su zaštićene zakonom. Osim toga zabranjeno je za kućne ljubimce držati one životinje koje su zaštićene ili opasne po život. Život u zatočeništvu često znači smrtnu presudu za ove životinje koje mogu patiti od pothranjenosti, neprirodne i neudobne okoline, samoće i stresa.

Veterinari u Srpskoj kažu da su među kućnim ljubimcima najpopularniji psi i mačke, ptice, ribice i hrčci. Ističu da vlasnici ne žele samo da zadovolje osnovne potrebe životinja, već im kupuju organsku hranu i prirodne proizvode za njegu te ih vode u salone za uljepšavanje.

Vlasnik veterinarske ambulante “Vet centar” iz Banjaluke Boran Gajić kaže da je, osim standardnih, za pacijente do sada imao iguane, sokole, barske kornjače i morsku prasad.

- U ambulanti su nam donosili divlje životinje, poput laneta i lisica, a vlasnici sve češće dovode tvorove i egzotične ptice. Očekujem da će mnogi krenuti za svjetskim trendovima, gdje su popularni gmizavci, zmije, pitoni i gušteri - kazao je Gajić. Dodao je da još nije čuo da neko ima za ljubimca prase i jagnje, kao što je slučaj u inostranstvu.

Psiholozi pojašnjavaju da je u prirodi čovjeka potreba da se brine o drugome.

- Zbog toga često udomljavaju životinje kada su usamljeni pa nerijetko možemo vidjeti starije osobe sa kučićima i mačićima, jer su djeca otišla svojim putem - rekao je psiholog Boško Petrović.

Kornjače

Veterinar Boran Gajić kaže da su i kornjače česti pacijenti.

- Kod nas ne postoji razvijena veterinarska zaštita za njih, nemamo registrovane vakcine, kao što nemamo ni za zečeve i morsku prasad pa smo primorani da koristimo neki drugi lijek - rekao je Gajić. Pojasnio je da najčešće obolijevaju od infekcije očiju, obično izazvane hlorisanom vodom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana