Лоша хигијена најчешћи прекршај у вртићима

Александар Стојановић
Лоша хигијена најчешћи прекршај у вртићима

БАЊАЛУКА - Инспекцијске контроле предшколских установа спроводе се континуирано током читаве године и оне су превентивне природе, а у овој години спроведено је око 180 контрола вртића и забиљежено 15 прекршаја.

Поручили су ово из Одјељења за инспекцијске послове и додали да је на подручју града обављан надзор законитости и услова рада у 24 јавна и 33 приватна вртића.

- Најчешћи прекршаји тичу се управо санитарног надзора радника и хигијенских услова у којим дјеца бораве. Томе и посвећујемо највише пажње, као и исхрани. Што се тиче хигијене, све установе морају имати план одржавања хигијене, којим се детаљно треба објаснити чиме се чисти, у којем периоду и вођење дневних извјештаја одржавања. Такође, вршимо и контролу особља, које мора бити под санитарним надзором, односно мора бити едуковано о заразним болестима и поступању са храном - рекли су у одјељењу.

Због осјетљивости популације, посебна пажња посвећена је исхрани, односно поријеклу и начину припреме хране коју дјеца једу сваки дан.

- Ту су контроле и казне ригорозније, јер је изузетно важно, што је уређено и прописима, да се малишани хране правилно и здраво.

У контролама провјеравамо услове у којим се јела припремају, исправност и поријекло намирница, о чему установе морају да воде нарочиту пажњу. Поједини вртићи храну наручују из угоститељских објеката, односно ресторана и ту обављамо провјере оног што дјеца једу - казали су у одјељењу.

Додају да није увијек циљ кажњавање установе. Ако буду утврђени одређени пропусти, прво се наложи да они буду отклоњени, а ригорознијим мјерама приступа се само у случају да то није урађено.

 - Казне за нехигијену су 700 КМ за установу, а 200 КМ за директора. Ако особље није под санитарним надзором, односно ако нема санитарне књижице, казна је 2.000 КМ, а за одговорно лице 150 КМ. Кад је у питању храна, казне се крећу од 1.000 до 2.000 КМ - навели су у одјељењу.
 

 

Затворен вртић

Градска инспекција је у четвртак затворила вртић “Бамбини” у Драгочају, јер је утврђено да ова установа није имала адекватну дозволу за рад те да је простор за боравак неуслован.

- Иако је ријеч о објекту који је регистрован као “клуб за дјецу” евидентно је да је у питању вртић у којем дјеца бораве, али који не посједује потребну документацију за рад - истакао је начелник Одјељења за инспекцијске послове Јанко Кецман. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана