Loša higijena najčešći prekršaj u vrtićima

Aleksandar Stojanović
Loša higijena najčešći prekršaj u vrtićima

BANjALUKA - Inspekcijske kontrole predškolskih ustanova sprovode se kontinuirano tokom čitave godine i one su preventivne prirode, a u ovoj godini sprovedeno je oko 180 kontrola vrtića i zabilježeno 15 prekršaja.

Poručili su ovo iz Odjeljenja za inspekcijske poslove i dodali da je na području grada obavljan nadzor zakonitosti i uslova rada u 24 javna i 33 privatna vrtića.

- Najčešći prekršaji tiču se upravo sanitarnog nadzora radnika i higijenskih uslova u kojim djeca borave. Tome i posvećujemo najviše pažnje, kao i ishrani. Što se tiče higijene, sve ustanove moraju imati plan održavanja higijene, kojim se detaljno treba objasniti čime se čisti, u kojem periodu i vođenje dnevnih izvještaja održavanja. Takođe, vršimo i kontrolu osoblja, koje mora biti pod sanitarnim nadzorom, odnosno mora biti edukovano o zaraznim bolestima i postupanju sa hranom - rekli su u odjeljenju.

Zbog osjetljivosti populacije, posebna pažnja posvećena je ishrani, odnosno porijeklu i načinu pripreme hrane koju djeca jedu svaki dan.

- Tu su kontrole i kazne rigoroznije, jer je izuzetno važno, što je uređeno i propisima, da se mališani hrane pravilno i zdravo.

U kontrolama provjeravamo uslove u kojim se jela pripremaju, ispravnost i porijeklo namirnica, o čemu ustanove moraju da vode naročitu pažnju. Pojedini vrtići hranu naručuju iz ugostiteljskih objekata, odnosno restorana i tu obavljamo provjere onog što djeca jedu - kazali su u odjeljenju.

Dodaju da nije uvijek cilj kažnjavanje ustanove. Ako budu utvrđeni određeni propusti, prvo se naloži da oni budu otklonjeni, a rigoroznijim mjerama pristupa se samo u slučaju da to nije urađeno.

 - Kazne za nehigijenu su 700 KM za ustanovu, a 200 KM za direktora. Ako osoblje nije pod sanitarnim nadzorom, odnosno ako nema sanitarne knjižice, kazna je 2.000 KM, a za odgovorno lice 150 KM. Kad je u pitanju hrana, kazne se kreću od 1.000 do 2.000 KM - naveli su u odjeljenju.
 

 

Zatvoren vrtić

Gradska inspekcija je u četvrtak zatvorila vrtić “Bambini” u Dragočaju, jer je utvrđeno da ova ustanova nije imala adekvatnu dozvolu za rad te da je prostor za boravak neuslovan.

- Iako je riječ o objektu koji je registrovan kao “klub za djecu” evidentno je da je u pitanju vrtić u kojem djeca borave, ali koji ne posjeduje potrebnu dokumentaciju za rad - istakao je načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana