Љекари на удару интернет превараната

Милош Васиљевић
Љекари на удару интернет превараната

БАЊАЛУКА - Рекламе с наводним магичним лијековима који лијече и најопасније болести већ одавно су преплавиле сајбер свијет, а да интернет преваранти не бирају средства да дођу до лаке зараде свједочи случај бањалучког кардиолога Александра Лазаревића чији су идентитет злоупотријебили како би намамили лаковјерне купце да пазаре чаробни чај.

Наиме, на друштвеним мрежама појавила се реклама за чај “hypertea” који наводно пацијентима препоручује поменути љекар. Како би обманули купце и продали што више тог чаја, интернет преваранти су искористили  Лазаревићев идентитет коме због постигнућа на пољу медицине пацијенти веома вјерују. На мети сајбер криминалаца нашла су се и двојица његових колега из Сарајева.

Негативно искуство те врсте прошле године имао је и кардиолог Елмир Јахић из Тузле, а сличних случајева било је и у земљама региона, због чега су љекари били принуђени да јавно реагују, ограђују се од таквих реклама и препарата како би заштитили своју стручност, али и упозорили пацијенте да не насједају на лажне објаве које су ништа друго до продаја магле, јер такви препарати могу лоше утицати на здравље.

Доктор Лазаревић за “Глас Српске” истиче да је случај пријављен полицији те да се нада да ће се оваквим манипулацијама што прије стати у крај.

- Неистинити натписи о љековитости поменутог чаја доводе грађане у заблуду. Не знамо ни његов састав, а неки састојци могу бити и опасни. Рецимо, ако садржи кантарион а пацијент узима одређене лијекове, може да поремети метаболизам - рекао је Лазаревић.

Према његовим ријечима, кључно је да се пронађу починиоци и да се казне.

- Изнијели су ноторне неистине, јер је у тој реклами писало да сам урадио 100.000 операција на мозгу, а кардиолози не раде такве ствари, ко год да ме познаје знао је да то нисам ја. Питам се ко може повјеровати да се за један дан могу скинути 2,5 килограма наслага. Ко год размишља логично зна да то није реално - казао је Лазаревић.

Комора доктора медицине Републике Српске снажно је осудила недавни случај злоупотребе идентитета доктора Лазаревића у рекламама за чај “hypertea”, које су грађане довеле у заблуду.

За “Глас” истичу да такво неприхватљиво понашање има потенцијално озбиљне посљедице по здравље људи, због чега су позвали надлежне органе да истраже овај случај.

- Ова врста сајбер криминала може довести до озбиљних посљедица по жртву, нарушавања беспријекорне професионалне репутације, као што је у овом случају, затим финансијских губитака као и могућности да се идентитет жртве искористи за друге криминалне активности - наводе из коморе.

Из Министарства унутрашњих послова Републике Српске рекли су за “Глас Српске” да Кривични законик РС није прописао крађу идентитета као засебно кривично дјело, већ је такво незаконито поступање елемент кривичног дјела неовлаштено кориштење личних података.

- Наведено кривично дјело чини лице које супротно условима одређеним у закону, без сагласности грађана, прибавља, обрађује, саопшти другом или користи њихове личне податке, те ко неовлаштено уђе у туђу заштићену компјутерску базу података с намјером да њеним кориштењем за себе или другога прибави корист или да другоме нанесе штету. За ово кривично дјело прописана је новчана казна или казна затвора до једне године - објашњавају у МУП-у и додају да су у посљедњих неколико година, с повећањем случајева дигиталне обраде података повећани и ризици по приватност и заштиту личних података.

Не бирају средства

Социолог Драго Вуковић наглашава за “Глас Српске” да је више од половине садржаја на друштвеним мрежама неистинито, док су лажно представљање и профили посебна прича.

Вуковић упозорава да влада криза друштва и да поједини не бирају средства да би дошли до одређеног резултата.

- Забрињава на шта су људи све спремни. Од традиционалног друштва емпатије, бриге једним о другима дошли смо до стрмоглаве путање којом иде цивилизација - рекао је Вуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана