Купус чека минус

Јана Кезић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Иако су гомиле врећа са купусом преплавиле тезге на пијацама широм Српске, произвођачи кажу да је, без обзира на нижу цијену и добар квалитет, потражња овог поврћа ипак знатно слабија него лани.

Поједини пољопривредни произвођачи ове године засијали су веће површине под купусом, надајући се добром роду и заради, али планове су им помрсили криза и вријеме. Лошу продају приписују високим температурама, јер кисели купус не воли топлоту, те се са доласком минуса надају већој потражњи.

Предсједник Удружења повртара РС Бранко Мастало рекао је за "Глас Српске" да купус спада у једну од најзаступљенијих повртарских култура у Српској.

- Ове године засађено је доста купуса, али је суша утицала на прорјеђивање биљака и смањење приноса. Без обзира на то, купуса ће бити довољно, а и квалитет му је бољи него лани - казао је Мастало.

Када је ријеч о цијенама, како истиче, оне су ниже него прошле године, због чега ће потрошачи бити задовољнији него произвођачи.

- Сама производња је много поскупјела, цијене свега су отишле у небо, али ми на то не можемо утицати - казао је Мастало.

Пољопривредник Дарко Илић из Карајзоваца код Српца потврђује да је овогодишњи род купуса доброг квалитета, али је потражња слаба.

- Цијена је средња, ни добра ни лоша, али сама потражња је танка, доста слабија него лани - рекао је Илић, додајући да се врећа на велико, у којој буде од 12 до 14 килограма, продаје за око пет марака.

Произвођач купуса Војо Илић из Горњих Карајзоваца, који је купус засадио на површини од 10 дунума, истакао је да је ова година за производњу била одлична.

- Врећа глумца је пет, а вараждинца 12 марака, али када се узме у обзир сав труд и поскупљење репроматеријала, цијене би могле бити више - рекао је Илић за "Глас".

Сагласан је да је потражња ове године танка, иако је јефтинији него лани.

- Имам још сјећи шест, седам дунума, али можда ћу га чак и заорати, јер немам коме продати, мање је народа, а и криза је -  казао је Илић.

Продајном цијеном купуса нису задовољни ни продавци на бањалучкој пијаци, гдје истичу да је овогодишњи квалитет одличан.

- Врећа полубијелог купуса је сада од четири до пет марака на већу количину, бијели исто тако, а вараждинац иде од осам до 10 марака - казала је једна трговкиња.

Криза

У Удружењу грађана "ТоПеер" из Добоја кажу да се мања потражња купуса може приписати економској кризи, гдје људи броје сваки динар.

- Грађани кажу да су им ипак високе цијене, јер треба да узму четири или пет врећа, а то себи могу приуштити ријетки. Осим тога, људи су ставили приоритет на оно што им је најбитније, да дјеци купе основне животне намирнице, а купус је далека будућност, па се не мисли много на то - рекли су у овом удружењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана