КПД Добој: Затвореници праве козји сир

Данијела Стоканић
КПД Добој: Затвореници праве козји сир

Добој - У Привредној јединици Казнено-поправног завода Добој ускоро би могао бити отворен погон за производњу козјег сира који ће правити затвореници.

Како сазнајемо, овај производ наћи ће се и на тржишту РС, а да би осуђеници имали од чега да производе тај сир, у наредних мјесец затвор ће набавити козе, о којима ће они бринути.

Како је објаснио директор Казнено-поправног завода Добој Бранко Милетић, то није све, јер осуђеницима ће, по изласку из затвора, бити омогућено бесплатно добијање одређеног броја коза, као и помоћ ветеринара, агронома и других стручњака.

- Биће им понуђена и помоћ у изградњи штале за козе. С друге стране, ми бисмо од њих откупљивали млијеко за производњу козјег сира, који ће бити пласиран на тржишту. Наравно, ту ће бити и група стручњака који ће пратити комплетан процес производње, од технологије, одржавања, декларације и свега осталог. Наш циљ је социјализација и припрема осуђеника за бољи живот, односно жеља да постану друштвено корисна бића - рекао је Милетић и додао да је за пројекат заслужна једна невладина организација. Затвор већ има погон за узгој свиња, а уз погон за узгој коза биће смјештен и карантин.

- У свему томе ми ћемо учествовати колико будемо у могућности. Обезбиједићемо локацијске услове, простор и радну снагу. Све остало ће финансирати Влада Словеније - објаснио је Милетић.

Нагласио је да ће инвестиција имати далекосежне позитивне резултате. Иначе, осуђеници већ неко вријеме обављају послове у кухињи, вешерају, берберници, библиотеци и другим мјестима у склопу затвора, за које мјесечно добијају симболичан хонорар. У затвору, који ради смањеним капацитетом од 2014. године због поплава, тренутно има око 80 осуђеника.

Према ријечима социолога Ивана Шијаковића, нема боље социјализације од радне.

- То је одличан потез. Права мјера социјализације и преваспитања преступника, посебно ако је ријеч о млађим, сиромашним и незапосленим људима. Користан рад у некој казнено-поправној установи је модерна врста правде која је заступљена у развијеним земљама, гдје познате личности које су на издржавању затворске казне чисте спратове великих зграда и обављају друге сличне послове - истакао је Шијаковић. Додао је да ће захваљујући раду осуђеницима вријеме које проведу у затвору бити корисно, а уједно нису на терету друштву.

- Захваљујући овим радним активностима они се у затвору неће досађивати, правити скандале и смишљати нове, него ће се навикавати на нови живот - објаснио је Шијаковић.

Психолог Александар Милић истиче да је ово и те како добар потез, јер радне терапије враћају осуђенике на прави пут.

- Све што је активитет код тих људи је терапијско и корисно. Посебно када је ријеч о вањским пословима, као што је рад у воћњаку и на фармама, јер то је један вид контролисане слободе. Код осуђеника, кад су само међу четири зида, јавља се иритабилност, незадовољство, агресивност и ту нема доброг ефекта, како за њих, тако ни за установу - рекао је Милић.

Додао је да у овом случају, што је више осмишљених радионица, то је већа могућност да се осуђеници рехабилитују.

- Сви осуђеници у затвор су дошли са лошим навикама, међутим, ти послови или окупационе ситуације њих уче добром понашању, од јутарњег устајања, кретања, рада, одговорности до одржавања хигијене - казао је Милић.

Одјељења

Према ријечима Бранка Милетића, погон за производњу сира био је разлог затварања Отвореног и пуштања у функцију Полуотвореног одјељења у добојском затвору, а све уз одобрење Министарства правде РС.

- Разлика између ова два одјељења је то што у Отвореном осуђена лица, наравно, која су испунила законом предвиђене услове, брину се сама о себи, односно и даље су под надзором, али сами организују свој рад и слободно вријеме. Међутим, Полуотворено одјељење подразумијева присуство и надзор затворске полиције - рекао је Милетић.

КПЗ Туњице

Баве се узгојем свиња и кока носиља у полуотвореном одјељењу на фарми у Трну

Молерске и грађевинске радове за трећа лица

Раде столарске, токарске, браварске и лимарске послове у радној јединици у погону у оквиру установе

Израђују производе бетонске галантерије

Праве хљеб и друге пекарске производе за потребе затвора и трећих лица

КПЗ Фоча

Раде у фабрици намјештаја

Узгајају стоку на економији

Производе храну

Раде у два ресторана и у мотелу "Бриони"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана