Кошарац: Република Српска мора бити видљива на путу ка ЕУ

Срна
Кошарац: Република Српска мора бити видљива на путу ка ЕУ

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да Република Српска досљедно спроводи Дејтонски споразум, да подржава кандидатски статус БиХ за приступање ЕУ, али да њене институције морају бити и биће видљиве на том европском путу, без условљавања, пријетњи и покушаја централизације институција на нивоу БиХ.

Кошарац је рекао да БиХ треба да темељи политичко кретање, прије свега, у складу са словом Дејтонског мировног споразума, посебно са Анексом четири који је јасно детерминисао улогу свих актера у политичким процесима у БиХ.

- Нажалост, различите врсте интервенција разних високих представника, затим улога представника бошњачке политичке елите, која је доминантно била мотивисана ка централизацији институција БиХ, довеле су до врло драматичне политичке атмосфере с обзиром на чињеницу да у континуитету различити нивои међународне заједнице и дио бошњачких политичара не прихватају јасно, на уставан начин, дефинисане ставове Републике Српске - рекао је Кошарац у интервјуу за Срну.

Он је рекао да званичници из Републике Српске цијене да је веома важно да сви буду окупљени око Дејтонског споразума, уставног капацитета Републике Српске, државног карактера Српске у оквирима БиХ и у том контексту да траже рјешења на заједничком нивоу власти у БиХ.

- Не прихватамо било какву централизацију институција на нивоу БиХ - рекао је Кошарац.

Он сматра да су у протеклом периоду у БиХ биле доминантно изражене политике оспоравања капацитета Републике Српске и представника Српске у институцијама БиХ. Према његовим ријечима, не само неким странцима него и СДА сметала је политика Републике Српске на нивоу БиХ, а у одређеним временским интервалима на њиховој страни био је и дио српске опозиције.

- Ми цијенимо да чланство БиХ у ЕУ јесте спољнополитички циљ дефинисан одлукама Предсједништва БиХ, али у свим тим процесима Република Српска и њене институције морају да буду видљиви, и од тога никада нећемо одустати - навео је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Он је истакао да званичници из Српске желе да испуњају европске стандарде уз потпуну укљученост институција Републике и њених представника у заједничким институцијама, као и да не сматра епохалним то што је БиХ на овакав начин, путем дјеловања различитих међународних актера, добила кандидатски статус.

Према његовим ријечима, политички представници Републике Српске учиниће све што је у складу са Уставом да БиХ постане чланица ЕУ, али, подвукао је, у свему томе Република Српска мора да буде видљива, као и да њене институције равноправно партиципирају у процесу европских интеграција.

Странци попут Шмита нелегални су и небитни

Кошарац није желио да посебно коментарише посљедње изјаве и потезе Кристијана Шмита јер није легално изабран за тзв. високог представника у БиХ, али је указао да он покушава да се намеће путем увредљивих коментара према Републици Српској иако ниједан странац не може одређивати шта ће славити Српска.

Он је рекао да ОХР треба коначно да буде затворен, поготово сада када БиХ има кандидатски статус за приступање ЕУ.

У фокусу - екологија, енергетика, заштита домаће производње

Говорећи о приоритетима министарства на чијем је челу, Кошарац је апострофирао екологију, енергетику, заштиту домаће производње и јачање пољопривреде и извозно оријентисане привреде.

- Сви заједно у БиХ морамо интензивније радити када је у питању проблем одлагања радиоактивног отпада на Трговској гори, тим прије јер Министартсво иностраних послова и бивши министар Бисера Турковић на том плану нису ништа урадили, због чега је спласнула и спољнополитичка иницијатива БиХ да се изградња тог одлагалишта нуклеарног отпада заустави и тако заштити здравље око 250.000 људи у 13 општина Републике Српске и ФБиХ - рекао је Кошарац.

Кошарац је додао да је са новим министром иностраних послова у Савјету министара Елмедином Конаковићем усагласио неопходност преиспитивања Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ са ЕУ, с циљем заштите и промоције домаће поризводње.

Што се тиче енергетског сектора, он је рекао да је потребно сачувати аутономију и надлежности ентитета у БиХ.

Према његовим ријечима, у припреми је, до краја овог мјесеца, усвајање интегрисаног енергетског плана за БиХ до 2030. године, усаглашеног на сва три нивоа власти у БиХ. Што се тиче пољопривреде, Кошарац је рекао да је у плану да у БиХ буде промовисан “нулти попис у пољопривреди”, при чему би статистички подаци били власништво ентитета, Републике Српске и ФБиХ.

“Отворени Балкан” - пут ка ефикаснијој економској сарадњи

- Питање Отвореног Балкана посебно је важно и за БиХ, поготово на плану боље регионалне сарадње и зато што та регионална иницијатива нема никаву политичку позадину, него је искључиво мотивисана привредно-економским разлозима, и даје шансу домаћим привредницима да снажније наступе не трећим тржиштима - рекао је Кошарац.

Он је навео да се и даље залаже за сарадњу са Евроазијском унијом и неким земљама Блиског истока.

Министарство и Спољнотрговинска комора морају унаприједити партнерство

Кошарац је рекао да није у потпуности задовољан сарадњом са Спољнотрговинском комором (СТК) БиХ и подсјетио да ресорно министарство у складу са законом врши надзор на Комором. Он сматра да у плану рада СТК за ову годину морају бити садржана питања енергетске стабилности БиХ, нових извора енергије, прије свега гасних конекција, а ту је иницијатива “Отворени Балкан”, као и потреба за транспортно повезивање БиХ са другим земљама, гдје је посебно важна изградња аеродрома у Требињу итд.

- Морамо бити партнери и због тога ћу тражити нову улогу СТК у промоцији домаће привреде и омогућавању ефикаснијег изласка на тржишта у региону, Европи и свијету - закључио је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана