Корона пробудила “тихог убицу”

Милијана Латиновић
Корона пробудила “тихог убицу”

БАЊАЛУКА - Код многих пацијената обољелих од “ковида” терапија кортикостероидима пробудила је скривени дијабетес, а према подацима Фонда здравственог осигурања (ФЗО) РС лијек који се користи за лијечење шећерне болести био је најпрописиванији у првом полугодишту ове године.

У Фонду здравства наводе да су љекари за шест мјесеци ове године прописали пацијентима нешто више од 2,8 милиона рецепата за лијекове, док је лани у истом периоду прописано око 2,9 милиона рецепата.

- Међу најпрописиванијим је лијек “метформин”, који се користи у лијечењу дијабетеса тип два те лијекови који су неопходни у лијечењу артеријске хипертензије - навели су у Фонду здравства.

Национални координатор за дијабетес у Српској, Мирјана Бојић појаснила је за “Глас Српске” да “метформин” није лијек који се користи само у лијечењу дијабетеса, већ и код инзулинске резистенције и планираних трудноћа.

- У току лијечења обољелих од “ковида” кориштени су кортикостероиди који су можда онај скривени дијабетес изгурали на површину. Имајући то у виду, с једне стране очекивано је повећање броја обољелих, а осим тога  то је један од најјефтинијих лијекова, прва линија одбране код гојазних дијабетичара - казала је Бојићева.

Додала је да темпо живота и исхрана итекако условљавају појаву дијабетеса.

- Млади све више времена проводе сједећи, уз неправилну исхрану то доводи до гојазности. Нажалост, све више узимамо индустријски прерађену храну која је пуна адитива, а који никако нису пожељни за гуштерачу. На све чешћу појаву дијабетеса утиче и стрес, а пандемија нам је донијела и превише стреса - казала је Бојићева.

Говорећи о терапији за лијечење дијабетеса  истакла је да Српска, која је мала у односу на регион има најмодернију терапију за лијечење дијабетеса тип два. Адекватна терапија, одрицање од нездравих навика и одређених намирница те физичка активност, истиче Бојићева, кључни су за контролу шећерне болести.

Да се број обољелих од шећерне болести, коју називају и “тихи убица”, константно повећава потврђују и у удружењима која окупљају дијабетичаре.

- За годину и по колико траје пандемија број обољелих повећао се за око 400, а у посљедње вријеме смо примјетили да има све више дјеце обољеле од шећерне болести - рекла је предсједница Удружења дијабетичара Приједор Свјетлана Чеко. Она наглашава да је пандемија у великој мјери утицала на живот дијабетичара.

- Иако су нам терапије доступне и није било несташице ни инзулина ни оралних лијекова корона је стала на пут редовним одласцима код дијабетолога - казала је Чеко и додала да ово удружење окупља више од 2.000 дијабетичара. Подсјетила је и да се обољели константно боре да им се на годишњем нивоу обезбиједи више бесплатних тракица за мјерење шећера.

Иницијатива

Свјетлана Чеко је подсјетила да је још прије двије године покренута иницијатива “За живот са мање боли” како би сензори, односно бесконтактни мјерачи били стављени на листу бесплатних лијекова, али да је до данас остало све на иницијативи.

- Циљ је био да дјецу поштедимо неколико убода дневно, већ да шећер мјере помоћу сензора, али ништа није урађено. Према мојим сазнањима општина Србац је направила искорак и исплаћује додатни новац родитељима обољеле дјеце - рекла је Чеко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана