Korona probudila “tihog ubicu”

Milijana Latinović
Korona probudila “tihog ubicu”

BANjALUKA - Kod mnogih pacijenata oboljelih od “kovida” terapija kortikosteroidima probudila je skriveni dijabetes, a prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) RS lijek koji se koristi za liječenje šećerne bolesti bio je najpropisivaniji u prvom polugodištu ove godine.

U Fondu zdravstva navode da su ljekari za šest mjeseci ove godine propisali pacijentima nešto više od 2,8 miliona recepata za lijekove, dok je lani u istom periodu propisano oko 2,9 miliona recepata.

- Među najpropisivanijim je lijek “metformin”, koji se koristi u liječenju dijabetesa tip dva te lijekovi koji su neophodni u liječenju arterijske hipertenzije - naveli su u Fondu zdravstva.

Nacionalni koordinator za dijabetes u Srpskoj, Mirjana Bojić pojasnila je za “Glas Srpske” da “metformin” nije lijek koji se koristi samo u liječenju dijabetesa, već i kod inzulinske rezistencije i planiranih trudnoća.

- U toku liječenja oboljelih od “kovida” korišteni su kortikosteroidi koji su možda onaj skriveni dijabetes izgurali na površinu. Imajući to u vidu, s jedne strane očekivano je povećanje broja oboljelih, a osim toga  to je jedan od najjeftinijih lijekova, prva linija odbrane kod gojaznih dijabetičara - kazala je Bojićeva.

Dodala je da tempo života i ishrana itekako uslovljavaju pojavu dijabetesa.

- Mladi sve više vremena provode sjedeći, uz nepravilnu ishranu to dovodi do gojaznosti. Nažalost, sve više uzimamo industrijski prerađenu hranu koja je puna aditiva, a koji nikako nisu poželjni za gušteraču. Na sve češću pojavu dijabetesa utiče i stres, a pandemija nam je donijela i previše stresa - kazala je Bojićeva.

Govoreći o terapiji za liječenje dijabetesa  istakla je da Srpska, koja je mala u odnosu na region ima najmoderniju terapiju za liječenje dijabetesa tip dva. Adekvatna terapija, odricanje od nezdravih navika i određenih namirnica te fizička aktivnost, ističe Bojićeva, ključni su za kontrolu šećerne bolesti.

Da se broj oboljelih od šećerne bolesti, koju nazivaju i “tihi ubica”, konstantno povećava potvrđuju i u udruženjima koja okupljaju dijabetičare.

- Za godinu i po koliko traje pandemija broj oboljelih povećao se za oko 400, a u posljednje vrijeme smo primjetili da ima sve više djece oboljele od šećerne bolesti - rekla je predsjednica Udruženja dijabetičara Prijedor Svjetlana Čeko. Ona naglašava da je pandemija u velikoj mjeri uticala na život dijabetičara.

- Iako su nam terapije dostupne i nije bilo nestašice ni inzulina ni oralnih lijekova korona je stala na put redovnim odlascima kod dijabetologa - kazala je Čeko i dodala da ovo udruženje okuplja više od 2.000 dijabetičara. Podsjetila je i da se oboljeli konstantno bore da im se na godišnjem nivou obezbijedi više besplatnih trakica za mjerenje šećera.

Inicijativa

Svjetlana Čeko je podsjetila da je još prije dvije godine pokrenuta inicijativa “Za život sa manje boli” kako bi senzori, odnosno beskontaktni mjerači bili stavljeni na listu besplatnih lijekova, ali da je do danas ostalo sve na inicijativi.

- Cilj je bio da djecu poštedimo nekoliko uboda dnevno, već da šećer mjere pomoću senzora, ali ništa nije urađeno. Prema mojim saznanjima opština Srbac je napravila iskorak i isplaćuje dodatni novac roditeljima oboljele djece - rekla je Čeko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana