Корона поново хвата залет

Милијана Латиновић
Корона поново хвата залет

БАЊАЛУКА - Благо повишена температура, главобоља и кашаљ симптоми су на које се углавном жали већина пацијената који су ових дана закуцали на врата домова здравља у Српској, а судећи према дневним извјештајима о броју новозаражених, корона нам се вратила.

Према јучерашњем извјештају Института за јавно здравство РС вирус корона је за 24 часа потврђен код 33 особе у Српској, односно код 39,76 одсто од 88 тестираних. Од укупног броја новозаражених, реинфекција је потврђена код девет особа.

Укупан број хоспитализованих је 36 и то 19 у Универзитетском клиничком центру РС, а 17 у осталим болницама, док на респиратору није ниједна особа.

Епидемиолог у Институту за јавно здравство РС Јелена Ђаковић Девић истакла је да анализа података о броју обољелих и хоспитализованих показује пораст броја новообољелих у протеклој седмици у односу на претходну.

- На нивоу болничког сектора биљежи се нешто већи број пријема у односу на отпусте. У овом тренутку тешко је предвидјети како ће се ситуација у вези са “ковидом 19” даље развијати, али ће значајно зависити од појаве нових варијанти вируса, односно њихове способности да се брже преносе и избјегавају већ стечени имунитет - појаснила је Ђаковић Девић.

Да се ових дана јавља нешто већи број пацијената са симптомима “ковида” потврђују и у домовима здравља.

Директорица требињског Дома здравља Маја Мићуновић рекла је за “Глас Српске” да позитивних на вирус корона нису имали од марта, али да је тај мирни период прекинут ових дана.

- Протеклих дана биљежимо благо повећање броја пацијената код којих постоји сумња на “ковид”. Јављали су се пацијенти који су имали симптоме, тестирани су у АРИ амбуланти Дома здравља и одређен проценат је позитиван на вирус корона. Дошло је до благог повећања заражених, али су углавном сви имали блажу клиничку слику у односу на ранији период. Њихово здравствено стање није захтијевало хоспитализацију - казала је Мићуновићева.

Нагласила је да је у Требињу вакцинисано око 50 одсто становника, те додала да вјерује да је и то један од разлога зашто новообољели имају блаже симптоме.

Мићуновићева је додала да су здравствени радници у приправности с обзиром на најаве да би се корона од јесени поново могла разбуктати.

Специјалиста породичне медицине у Дому здравља “Свети Пантелејмон” у Котор Варошу Цвијета Ковачић истакла је да се спорадично јављају пацијенти са симптомима који наликују на неку блажу прехладу.

- Појави се по неки пацијент са повишеном температуром, али је углавном ријеч о неком блажем облику који брзо прође. Сигурно два мјесеца нисмо имали никога са упалом плућа - казала је Ковачићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана