Кладионице као апотеке: Грађани у Српској све више новца улажу у игре на срећу

СРНА
Кладионице као апотеке: Грађани у Српској све више новца улажу у игре на срећу

БАЊАЛУКА - Укупан приход од накнада за приређивање игара на срећу, наградних и забавних игара и пореза на добитке од игара на срећу у 2022. години износи око 95 милиона КМ, што је у односу на лани више за 38 одсто, потврђено је за "Независне новине" из Републичке управе за игре на срећу.

Да грађани у Српској све више новца управо остављају на игре на срећу потврђује и чињеница да су у односу на лани приходи већи за око 25 милиона КМ.

"Републичка управа за игре на срећу је у 2021. години прикупила укупно 68.250.404 КМ прихода од накнада за приређивање игара на срећу, наградних и забавних игара и пореза на добитке од игара на срећу, док приходи за 2022. годину износе 94.165.048 КМ", наводе из Републичке управе за игре на срећу.

Како је за "Независне новине" казао Миленко Станић, економски аналитичар, разлог за повећање прихода свакако може бити и економска ситуација грађана у Српској.

"Осим економске ситуације, једнако утиче и стање друштвеног осјећаја, расположења и свијести грађана. Мислим да су код нас кладионице постале апотеке за поједине грађане", рекао је Станић.

Према његовим ријечима, чињеница је да су људи у неимаштини те због тога траже излаз у играма на срећу.

"Људи се надају да ће с мање рада остварити лакшу и бржу зараду, те због тога доста становништва покушава путем различитих врста игара на срећу да стекне било какву корист", рекао је Станић.

Како истиче, појава биткоина такође утиче на свијест грађана.

"Доста грађана учествује у виду једне такве економске активности и то свакако није добро, односно то није начин на који се рјешавају кључни проблеми у домаћинству или породицама. Мали је број оних који могу остварити зараду путем тога", рекао је Станић.

Према његовим ријечима, глобално гледајући, већина људи који играју такве игре губи свој новац.

"То није начин на који се једно друштво може привредно подизати и ојачати, то је више израз немоћи, како појединаца, тако и друштва, да се ријеше кључна економска питања", рекао је Станић, додајући да тамо гдје постоји велика запосленост становништва, гдје је већи стандард, мање су присутни облици клађења и очекивања да се заради новац без рада и запошљавања.

Подсјећамо, како су "Независне новине" раније писале, за шест мјесеци 2022. године остварен је приход већи за 13 милиона КМ у односу на упоредни период претходне године.

У првој половини 2022. године остварени приходи од игара на срећу, наградних и забавних игара и пореза на добитке од игара на срећу износили су 46.879.919 КМ, док су за првих шест мјесеци 2021. године приходи износили 33.863.934 КМ.

Како су тада казали наши саговорници, измијењена законска регулатива о начину организације опорезивања добити је један од разлога за повећање прихода, док су други разлог тешки животни услови у којима данас грађани живе, преносе Независне.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана