Катић и Ћурић позвали грађане БиХ и Србије у Херцег Нови: Политика не треба да завади браћу

Танјуг, Срна
Катић и Ћурић позвали грађане БиХ и Србије у Херцег Нови: Политика не треба да завади браћу

ЗУПЦИ - Предсједник општине Херцег Нови Стеван Катић и градоначелник Требиња Мирко Ћурић састали су данас на граничном прелазу Зупци, између Црне Горе и БиХ и позвали грађане Србије и БиХ да дођу у ту опозициону црногорску општину, те поручили да међу братским градовима не смије бити баријера.

Катић је рекао да се са требињским колегом састао на том граничном прелазу да би још једном послали поруку помирења и братства, да је у питању један народ који мора да сарађује као и у претходном периоду.

Рекао је да је Ситница-Зупци један од најзначајнијих граничних прелаза за општину Херцег Нови, јер преко њега долазе туристи из БиХ и Србије, који су традиционално међу најбројнијим гостима нашег града.

Ћурић је рекао да се оба града у значајној мјери ослањају на приходе из туризма, па ће отварање граница учинити да локалне привреде заживе.

Он је позвао грађане БиХ и Србије да се одазову позиву Херцег Новог и посјете тај град.

Катић и Ћурић су се осврнули на одлуку Владе Црне Горе да ограничи улазак грађанима земаља које не задовољавају постављени епидемиолошки критеријум, а међу којима је и Србија.
Казали су да се ради о политичкој одлуци која није у складу са жељама народа.

- Мислим да смо нашим помирљивим ставовима, када је у питању Херцег Нови, као опозициона општина која није на истим таласним дужинама са државном власти, послали додатну поруку да су сви људи са ових простора добродошли у Херцег Нови - казао је Катић и упутио позив грађанима Босне и Херцеговине и Србије да посјете Херцег Нови и да се не обазиру на политичку причу "која има за циљ да завади браћу".

Катић очекује да ће и држављани Србије већ од следеће седмице моћи слободно да прелазе границу са Црном Гором, без обавезе боравка у карантину.

Како каже, то ће посебно значити Херцег Новом, у којем велики број српских држављана има некретнине или ту традиционално љетују.
- Нажалост, видјели смо у претходном периоду да има случајева када политика не иде у интерес народа. Ако људи желе да иду једни код других и да испоштују процедуре, а ми на неки начин то онемогућимо, чак и без разлога, то није добро. Ми смо један народ, треба да живимо као једни. Овај период који је иза нас је био мучан за све, поготово ако знамо да у општини Херцег Нови има доста људи из Требиња и Херцеговине и тешко им је било што нису могли да иду једни код других - рекао је Ћурић.

Црна Гора је од поноћи отворила границу са Србијом, чији држављани ће од данас у ту државу моћи да уђу само са негативним PCR тестом, не старијим од 72 сата или двонедјељним карантином.

Према Србији су отворени гранични прелази: Ранче - Јабука, на путном правцу Пљевља - Пријепоље, Вуче - Годово на путном правцу Рожаје - Тутин и Чемерно на путном правцу Пљевља - Прибој.

Према посљедњим информацијама НКТ-а у Црну Гору, без карантина и изолације, моћи ће становници 131 земаље, међу којима су БиХ, Хрватска и Албанија, као становници самопроглашеног Косова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана