Каран: Сарајевско-романијска регија има посебну историјску улогу

Срна
Каран: Сарајевско-романијска регија има посебну историјску улогу

ПАЛЕ - Сарајевско-романијска регија, Источно Сарајево и Пале имају посебну историјску улогу у стварању Републике Српске и зато је задовољство да Пале добију први намјенски објекат Полицијске управе, рекао је министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран након полагања камена темељца за изградњу новог објекта Полицијске управе Источно Сарајево укупне вриједности 9,8 милиона КМ.

"Посебно је задавољство да Пале, које то заслужују из историјског разлога, добију први намјенски објекат било које полицијске управе МУП-а Републике Српске", рекао је Каран и подсјетио да је прво постројавање полиције Републике Српске обављено 30. марта 1992. године.

Каран је нагласио да ће ово бити први намјенски објекат јер су до сада вршене различите адаптације и друга улагања у постојеће објекте. Он је нагласио да ће овај објекат у себи објединити све структуре Полицијске управе Источно Сарајево и Полицијске станице Пале - од криминалистичке полиције, полиције до жандармерије. "Врло важно је да ће ту бити смјештени сви наши шалтери и канцеларије гдје ће грађани моћи да остваре сва своја грађанска права која су им потребна", рекао је он и додао да ће у том смислу ово бити мултифункционалан објекат.

Каран напомиње да се наставља са оваквом градњом, а врло брзо ће бити отворен, такође намјенски објекат Средње школе унутрашњих послова што су веома значајни капацитети.

"Усмјерење Министарства унутрашњих послова свакодневно и у будућности је улагање у наше објекте, материјално-техничка средства и улагање у обуку. Та три сегмента су нераскидива и они чине функционално јединство и стварају предуслове за успјешно обављање основних функција МУП-а, а то је, прије свега, заштита уставног поретка Републике Српске, живота и безбједности свих њених грађана и имовине наших грађана", нагласио је Каран.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истакао је да је ово значајан дан за Пале, Источно Сарајево и Републику Српску, јер показује опредијељеност и континуитет Владе Републике Српске у изградњи институција на подручју Сарајевско-романијске регије.

"Једна од најзначајнијих институција коју морамо у континуитету развијати, како кадровски, тако и кроз јачање физичких претпоставки је Министарство унутрашњих послова Републике Српске", нагласио је Ћосић и захвалио министру и директору полиције што су се до краја изборили у намјерама да се на Палама изгради велелепан објекат Полицијске управе.

Ћосић је нагласио да такав објекат заслужују припадници МУП-а на овом крају и подсјетио да је МУП у Источном Сарајеву од 1992. до 1995. године имао пресудну улогу у изградњи Републике Српске, као и послијератном периоду када су припадници МУП-а увијек били на првој линији и на висини задатка.

Он је нагласио да је значајно да један овакав објекат буде изграђен на Палама, да буде изграђена репрезентативна Полицијска управа и да се на тај начин врати дуг оним људима који су дали животе, а и свима који су провели радни вијек у МУП-у.

Ћосић је нагласио да је овај објект други по вриједности, након Центра за обуку у Бањалуци, што Источном Сарајеву, како је рекао, и припада. Изградњу објекта Полицијске управе Источно Сарајево на Палама реализује МУП Републике Српске уз подршку Владе Републике Српске и општине Пале, која је додијелила земљиште на којем ће бити изграђен објекат. Површина објекта биће 4.432 метра квадратна корисне површине. Извођач радова је предузеће "Грађење" са Пала, а рок за завршетак је 420 дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана