Karan: Sarajevsko-romanijska regija ima posebnu istorijsku ulogu

Srna
Karan: Sarajevsko-romanijska regija ima posebnu istorijsku ulogu

PALE - Sarajevsko-romanijska regija, Istočno Sarajevo i Pale imaju posebnu istorijsku ulogu u stvaranju Republike Srpske i zato je zadovoljstvo da Pale dobiju prvi namjenski objekat Policijske uprave, rekao je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan nakon polaganja kamena temeljca za izgradnju novog objekta Policijske uprave Istočno Sarajevo ukupne vrijednosti 9,8 miliona KM.

"Posebno je zadavoljstvo da Pale, koje to zaslužuju iz istorijskog razloga, dobiju prvi namjenski objekat bilo koje policijske uprave MUP-a Republike Srpske", rekao je Karan i podsjetio da je prvo postrojavanje policije Republike Srpske obavljeno 30. marta 1992. godine.

Karan je naglasio da će ovo biti prvi namjenski objekat jer su do sada vršene različite adaptacije i druga ulaganja u postojeće objekte. On je naglasio da će ovaj objekat u sebi objediniti sve strukture Policijske uprave Istočno Sarajevo i Policijske stanice Pale - od kriminalističke policije, policije do žandarmerije. "Vrlo važno je da će tu biti smješteni svi naši šalteri i kancelarije gdje će građani moći da ostvare sva svoja građanska prava koja su im potrebna", rekao je on i dodao da će u tom smislu ovo biti multifunkcionalan objekat.

Karan napominje da se nastavlja sa ovakvom gradnjom, a vrlo brzo će biti otvoren, takođe namjenski objekat Srednje škole unutrašnjih poslova što su veoma značajni kapaciteti.

"Usmjerenje Ministarstva unutrašnjih poslova svakodnevno i u budućnosti je ulaganje u naše objekte, materijalno-tehnička sredstva i ulaganje u obuku. Ta tri segmenta su neraskidiva i oni čine funkcionalno jedinstvo i stvaraju preduslove za uspješno obavljanje osnovnih funkcija MUP-a, a to je, prije svega, zaštita ustavnog poretka Republike Srpske, života i bezbjednosti svih njenih građana i imovine naših građana", naglasio je Karan.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić istakao je da je ovo značajan dan za Pale, Istočno Sarajevo i Republiku Srpsku, jer pokazuje opredijeljenost i kontinuitet Vlade Republike Srpske u izgradnji institucija na području Sarajevsko-romanijske regije.

"Jedna od najznačajnijih institucija koju moramo u kontinuitetu razvijati, kako kadrovski, tako i kroz jačanje fizičkih pretpostavki je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske", naglasio je Ćosić i zahvalio ministru i direktoru policije što su se do kraja izborili u namjerama da se na Palama izgradi velelepan objekat Policijske uprave.

Ćosić je naglasio da takav objekat zaslužuju pripadnici MUP-a na ovom kraju i podsjetio da je MUP u Istočnom Sarajevu od 1992. do 1995. godine imao presudnu ulogu u izgradnji Republike Srpske, kao i poslijeratnom periodu kada su pripadnici MUP-a uvijek bili na prvoj liniji i na visini zadatka.

On je naglasio da je značajno da jedan ovakav objekat bude izgrađen na Palama, da bude izgrađena reprezentativna Policijska uprava i da se na taj način vrati dug onim ljudima koji su dali živote, a i svima koji su proveli radni vijek u MUP-u.

Ćosić je naglasio da je ovaj objekt drugi po vrijednosti, nakon Centra za obuku u Banjaluci, što Istočnom Sarajevu, kako je rekao, i pripada. Izgradnju objekta Policijske uprave Istočno Sarajevo na Palama realizuje MUP Republike Srpske uz podršku Vlade Republike Srpske i opštine Pale, koja je dodijelila zemljište na kojem će biti izgrađen objekat. Površina objekta biće 4.432 metra kvadratna korisne površine. Izvođač radova je preduzeće "Građenje" sa Pala, a rok za završetak je 420 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana