Јавор: Помоћ буџета града неопходна предузећима

Srna
Foto: Agencije

ПРИЈЕДОР- Градоначелник Приједора Слободан Јавор изјавио је данас да буџет града јесте такав да представља помоћ јавним предузећима и установама да би једноставно преживјели.


"Ми одређујемо приоритете и могу вам рећи да буквално све и једна установа и све и једно предузеће тражи помоћ. Није спорно некоме дати помоћ, спорно је то што они долазе у фазу да не могу опстати током 12 мјесеци", рекао је Јавор новинарима у Приједору након што је Скупштина града усвојила нацрт буџета за наредну годину.

Он је навео примјер "Топлане" гдје се без обзира на труд руководства предузеће сусреће са повећањем трошкова у цијене сјечке и дрвних сортимената и гдје би централно гријање дошло у питање ако не би било финансијске подршке из буџета града.

"Имамо и доста предузећа која траже помоћ. Морам да пошаљем поруку и директорима да се не ослањају само на Градску управу. Значи, требало би да сваки директор каже када је дошао какво је стање било и период откад је на функцији колико је допринио својим радом, трудом, залагањем и шта је конкретно што је урадио да побољша стање у предузећу", поручио је Јавор.

Он је навео да подржава да дође до одређеног повећања цијена комуналних услуга јер за то постоји оправдање усљед раста свих других цијена и трошкова, а и када се упореде цијене комуналија у другим локалним заједницама у односу на Приједор.

"Једноставно могу рећи да смо најнижи и то смо вукли до момента колико год смо могли. Биће и у наредном периоду незнатних повећања баш из простог разлога да бисмо покушали олакшати предузећима тренутну ситуацију у којој се налазе, а, наравно, да бисмо смањили средства која град издваја за та предузећа и како бисмо их могли усмјерити према нечему што је приоритетно", додао је Јавор.

Одборници Скупштине града Приједора усвојили су данас једногласно нацрт буџета за идућу годину од 72.109.768 КМ, а јавна расправа о овом документу одржаће се у онлајн форми од 5. до 12. децембра.

Усвојени су одлука о именима улица и тргова, извјештај о реализацији одлуке о допунским правима борачких категорија, те више одлука о закупу пољопривредног земљишта у својини Републике Српске с циљем експропријације за потребе ауто-пута Приједор - Бањалука.

Шеф клуба одборника СНСД-а Горан Велаула рекао је да је ово већ друга сједница граског парламента на којој се појединим пољопривредницима одузима земљиште које им је било дато на кориштење, будћи да је то земљиште под трасом будућег ауто-пута.

"Треба да размотримо коме је земљиште најпотребније, да људима изађемо у сусрет и надокнадимо потребе ако буде слободног земљишта у власништву Републике Српске на другим локацијама", додао је Велаула. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана