Изражен топлотни талас и наредних дана

Срна
Изражен топлотни талас и наредних дана

БАЊАЛУКА - Топлотни талас у Југоисточној Европи је присутан већ од 27.јула а наставиће се у наредним данима, те сљедеће седмице, саопштено је из Хидромтеоролошког завода Републике Српске.

Из Хидрометеоролошког завода Републике Српске саопштено је да на дијелу Балкана и у Грчкој термометри показују максималне вредности од 35 до 40, а у Турској и Грчкој и до 46 степени Целзијусових.

“Овакве дуготрајне, екстремне температуре представљају велику опасност, без обзира што нису неуобичајене за медитеранске земље”, наводе из Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске.

За овај изражени топлотни талас у источној Европи, метеоролози кажу да је одговоран низак ваздушни притисак изнад западне Европе и изражено подручје високог притиска изнад Источне Европе /термобарички гребен, чија се оса протеже од сјевера Африке, преко југа Италије и Грчке до Турске и Црног Мора/.

Он ће и у наредним данима блокирати продор свјежијег ваздуха и премјештање подручја ниског притиска на путу за Балкан, те даље према Црном мору, што омогућава јачање праве топлотне куполе на југоистоку континента.

Максимална температура јуче у Европи према страници Огимет која прикупља дневне метеоролошке податке са 2.222 европске станице, је имала највише вриједности у Турској, Сјеверној Македонији, Црној Гори, БиХ те дијелом на југу Италије.

Максимална температура јуче измјерена у мрежи метеоролошких станица Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске била је у Бањалуци и износила је 39,3 степена Целзијусова, затим у Требињу 38,7 и Бијељини гдје је максимална дневна температура износила 38,6 степени Целзијусових.

У Фочи је јуче измјерено 38,4, Вишеграду 38,2 степени Целзијусових колико и у Билећи.

Велики број мјеста у Српској имао је температуру изнад 35 степени Целзијусових.

И у вишим предјелима, те планинама јуче је била висока максимална дневна температура па је тако Чемерно биљежило 31,2, а Хан Пијесак 33,8 степени Целзијусових.

Метеоролози наводе да се највиша температура очекује за дане викенда, 31. јула и 1. августа на источном Балкану и југоисточној Европи, док ће на западном Балкану постепено јењавати врућина.

“Тада ће се таласати фронтална линија на Алпима и кретати се источно према западном Балкану. Од другог августа у нашим крајевима очекује се угоднија температура и крај топлотног таласа”, наводе из Хидрометеоролошког завода Републике Српске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана