Износ акциза на цигарете у 2021. биће исти као и ове године

Срна
Foto: Илустрација/Архива

САРАЈЕВО- Управни одбор Управе за индиректно опорезивање (УО УИО) БиХ усвојио је данас одлуку о утврђивању привремених коефицијената за расподјелу средстава са јединственог рачуна за период октобар - децембар према којој Федерацији БиХ /ФБиХ/ припада 62,83 одсто, Републици Српској 33,62 одсто, те дистрикту Брчко 3,55 одсто.

На данашњој сједници усвојена је одлука о утврђивању посебне и минималне акцизе на цигарете и дуван за 2021. годину која ће се примјењивати од 1. јануара, саопштено је из Министарства финансија и трезора у Савјету министара.

Према усвојеној одлуци, минимална акциза на цигарете износиће 3,25 КМ по кутији цигарета, док ће посебна акциза за паковање од 20 комада цигарета износити 1,65 КМ, што је исти износ као и ове године.

Акциза на дуван биће у висини 80 одсто минималне акцизе и износиће 130 КМ по килограму. Ова одлука ће се примјењивати од 1. јануара, а калкулацију малопродајне цијене порески обвезници дужни су доставити Управи до 15. децембра.

Прихваћена је Одлука о утврђивању царинске тарифе за 2021. годину на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа и биће упућена Савјету министара у даљу процедуру.

Усвојен је и правилник о примјени Закона о акцизама како би биле усклађене тарифне ознаке са Одлуком о царинској тарифи БиХ за 2020. годину.

Управни одбор УИО БиХ усвојио је Одлуку о висини стопе компензаторне камате за период од 1. јануара до 30. јуна 2021. године гдје није било измјена у односу на претходне и ова камата обрачунаваће се по стопи од 12 одсто у појединим случајевима царинског дуга.

У саопштењу се додаје да је разматран и усвојен програм рада Управе и Управног одбора за 2021. годину, те буџетски захтјев УИО за сљедећу годину.

Управни одбор УИО БиХ није данас усвојио одлуку о привременој расподјели прихода од путарине за изградњу ауто-путева и реконструкцију путева у укупном износу око 119,5 милиона КМ која су остала на подрачуну јединственог рачуна и односи се на расподјелу 10 одсто резервисаних прихода.

Није усвојена ни одлука о ослобађању плаћања путарина на дизел гориво које се користи у производњи појединих рудника и жељезница у БиХ, а која се доноси на приједлог ентитетских влада, наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана