Iznos akciza na cigarete u 2021. biće isti kao i ove godine

Srna
Foto: Ilustracija/Arhiva

SARAJEVO- Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH usvojio je danas odluku o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava sa jedinstvenog računa za period oktobar - decembar prema kojoj Federaciji BiH /FBiH/ pripada 62,83 odsto, Republici Srpskoj 33,62 odsto, te distriktu Brčko 3,55 odsto.

Na današnjoj sjednici usvojena je odluka o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i duvan za 2021. godinu koja će se primjenjivati od 1. januara, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara.

Prema usvojenoj odluci, minimalna akciza na cigarete iznosiće 3,25 KM po kutiji cigareta, dok će posebna akciza za pakovanje od 20 komada cigareta iznositi 1,65 KM, što je isti iznos kao i ove godine.

Akciza na duvan biće u visini 80 odsto minimalne akcize i iznosiće 130 KM po kilogramu. Ova odluka će se primjenjivati od 1. januara, a kalkulaciju maloprodajne cijene poreski obveznici dužni su dostaviti Upravi do 15. decembra.

Prihvaćena je Odluka o utvrđivanju carinske tarife za 2021. godinu na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i biće upućena Savjetu ministara u dalju proceduru.

Usvojen je i pravilnik o primjeni Zakona o akcizama kako bi bile usklađene tarifne oznake sa Odlukom o carinskoj tarifi BiH za 2020. godinu.

Upravni odbor UIO BiH usvojio je Odluku o visini stope kompenzatorne kamate za period od 1. januara do 30. juna 2021. godine gdje nije bilo izmjena u odnosu na prethodne i ova kamata obračunavaće se po stopi od 12 odsto u pojedinim slučajevima carinskog duga.

U saopštenju se dodaje da je razmatran i usvojen program rada Uprave i Upravnog odbora za 2021. godinu, te budžetski zahtjev UIO za sljedeću godinu.

Upravni odbor UIO BiH nije danas usvojio odluku o privremenoj raspodjeli prihoda od putarine za izgradnju auto-puteva i rekonstrukciju puteva u ukupnom iznosu oko 119,5 miliona KM koja su ostala na podračunu jedinstvenog računa i odnosi se na raspodjelu 10 odsto rezervisanih prihoda.

Nije usvojena ni odluka o oslobađanju plaćanja putarina na dizel gorivo koje se koristi u proizvodnji pojedinih rudnika i željeznica u BiH, a koja se donosi na prijedlog entitetskih vlada, navedeno je u saopštenju.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana