Из шума са пуним корпама

Јана Кезић
Из шума са пуним корпама

БАЊАЛУКА - Иако се након овогодишње суше и врућина чинило да за гљиве неће бити добра година, црне прогнозе се ипак нису оствариле, а сакупљачи кажу да не памте бољу сезону.

Да гљивари имају разлога за задовољство потврђује за “Глас Српске” и инструктор гљиварства Боро Марић из Центра за посјетиоце Пецка.

- За разлику од прошле године када су три мјесеца прошла без кише, ове године већ од половине августа има довољно влаге и топло је па можемо рећи да је ова година и до десет пута боља него прошла - рекао је Марић. Објаснио је да је ово ипак година вргања, јер их је највише, али и да се могу пронаћи и друге врсте гљива.

- Данас нам почиње и прва овогодишња школа гљиварства, а потом идући викенд и друга и примјећујемо да сваке године код грађана влада све веће интересовање - казао је Марић.

Додао је да је домаће тло погодно за узгој гљива, чему свједочи, како каже и податак да је пронађено око 1.800 врста.

Власник фирме “Смрчак” из Зворника Миладин Мијатовић казао је за “Глас” да је ова година боља од многих до сада.

- У неком кратком периоду је било толико гљиве да посљедњих 30 година није био такав род - рекао је Мијатовић.

Додао је да у понуди имају вргање, лисичарке, црну трубу и смрчак.

- Постоје заљубљеници у гљиве и природу па они их и траже и једу, али у суштини других конзумената нема. Нема их зато што нема навике за тим, а и због тога што је то ипак скупа роба - казао је Мијатовић.

Објаснио је да гљиве спадају међу ријетке намирнице, чије цијене у таласу поскупљења нису мијењане.

- У ЕУ су цијене свега скочиле, али рецимо цијене малина су много пале у односу на лани. Није само да су пале, него их нико ни не купује, а очекује се да ће иста ситуација бити и са гљивама - рекао је Мијатовић.

Додао је да је тренутно откупна цијена килограма вргања прве класе пет марака те да је она некада била вишеструко већа.

И они који траже тартуфе ову годину ће памтити по добром, што потврђује и тартуфар Мијодраг Вуковић.

- Очекује се солидна година, не претјерано родна, али не ни оскудна - рекао је Мијатовић, додајући да се једна од врста тартуфа може пронаћи за око 450 евра по килограму.

Подстицаји

Предсједник Удружења повртара РС Бранко Мастало казао је да у Српској није довољно заступљена производња гљива, иако постоје одређени подстицаји.

- Сматрам да би можда требало по новом правилнику, гдје је најављено да ће доћи до повећања аграрног буџета за сљедећу годину, да буду планирани и већи подстицаји, а све то с циљем да та производња буде боља и већа - рекао је Мастало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана