Из Бањалуке у Хаг отишле ципеле за нови почетак

А. Ј.
Из Бањалуке у Хаг отишле ципеле за нови почетак

Бањалука - Ципеле, ракија шљива и десетак књига различитог садржаја послате су јуче из бањалучке фабрике обуће "Бема" у Холандију као поклон српским оптуженицима који се налазе у Хагу.

Технички директор ове фабрике Маринко Умичевић рекао је да је у Хаг послао четири пара ципела за оптужене Србе, док ће још пет пари ципела за хрватске држављане бити послате ускоро.

- Бившем предсједнику РС Радовану Караџићу смо послали мокасине, како је и желио, а генералу Ратку Младићу отишле су браон ципеле. Мићи Станишићу и Стојану Жупљанину послали смо црне ципеле на пертлање - рекао је Умичевић.

Он је истакао да су модели који су послати у Хаг симболично названи "ципеле за нови почетак", као симбол новог почетка за њихове власнике и симбол новог почетка за народе на Балкану.

- Оно што ме понукало да пошаљем ципеле јесте то што кад год неко изађе из Хага, био Србин, Хрват или Бошњак, лијепо говори о онима који су с њим били под кровом Трибунала. С друге стране, код нас се још удара у ратне бубњеве - рекао је Умичевић.

Осим ципела, ракије и литературе, из Бањалуке је српским затвореницима у Хаг послат и ТВ рисивер, како би имали могућност да гледају више телевизијских канала.

Фабрика обуће "Бема" већ годинама своје ципеле шаље на различите адресе. Прије шест година ципеле од козје коже послали су у Чиле за 33 рудара спасена из урушеног рудника. На списку оних који су добили јединствене поклоне из "Беме" је и двогодишњи синчић тениског аса Новака Ђоковића, те прва дама САД Меланија Трамп.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана