Инфекције преполовиле род воћа

Милош Васиљевић
Инфекције преполовиле род воћа

БАЊАЛУКА - Прекомјерне падавине, које у прољеће произвођачима нису дозволиле да на вријеме и како треба обаве заштитне третмане у воћњацима, оставиле су огромне посљедице јер је више од 60 одсто засада захватила инфекција, што ће се драстично одразити на приносе и квалитет плодова.

Праћене релативно високим температурама за то доба године обилне кише нанијеле су велике невоље воћарима, а како кажу, ово им је најтежа сезона у 21. вијеку.

Предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић, који је у овој грани пољопривреде скоро пола вијека, каже да се не сјећа алармантнијег стања у засадима.

За “Глас Српске” прича да ће берба бити танка, а то се посебно односи на индустријску производњу јабуке, гдје приноси неће моћи да покрију ни дио заштитних средстава и горива.

- Крушку смо због пуно влаге већ изгубили па скоро да и нема рода, а малине нису могле да поднесу велике стресове па су и оне упола подбациле. Ипак, на овом подручју најзаступљенија је јабука, а њен род биће умањен и до 60 одсто што је поразно - рекао је Дојчиновић.

Према његовим ријечима, инфекцијом је захваћено више од пола воћњака Српске, посебно оних на нижој надморској висини, а проблем није заобишао ни оне на висинским предјелима.

- И род шљиве биће слаб, једино ће нешто приноса бити на Мајевици и у Семберији. Велико је питање да ли ће те биљке успјети да преживе или да формирају цвјетни пуп ако и опстану - казао је Дојчиновић.

Посљедице честих инфекција ће се, каже он, рефлектовати и у наредној години када ће бити мање стабала и слабији род, али и произвођача јер ће остати само најупорнији, односно они којима је ово примарна дјелатност.

- Знали смо током дана имати и по двије инфекције, а сваку морамо различито третирати. С обзиром да су падавине биле константне нисмо били у могућности да третман и заштиту обавимо онако како треба, због чега је и дошло до оболијевања плодова - рекао је Дојчиновић.

Ни Душко Тепић из Козарске Дубице, који је у воћарству 23 године, тежу годину не памти. Како каже, шљиве су у великој мјери опале, а јабука ће бити лошег квалитета.

- Ово је најгора сезона, не само због приноса који су преполовљени, него и борбе са временским неприликама.

Осим тога, квалитет је знатно умањен што је још горе, а кишовито и влажно прољеће није дозволило да очувамо воће здравим иако смо улазили и у мокре воћњаке - рекао је Тепић за “Глас”, додајући да нема воћке која није подбацила па тако ове године неће убрати ниједну дуњу.

Агроном из Градишке Слађана Бабић Рађеновић каже да је свака година за воћаре све тежа, а ова је додатно сложена због прољећних неприлика.

- Највећи проблем јесте то што су падавине биле толико интензивне и честе да људи нису нашли погодан тренутак да уђу у третман и отуда и сви проблеми са којим се сада суочавају - рекла је она. 

Ја живим у селу

Овог љета, петком Елта ТВ у новој емисији “Ја живим у селу” води вас кроз крајишка села, са жељом да вам прикаже и дочара како се то данас живи у селу. Путописна емисија која вас води кроз села и имања вриједних и преданих људи навикнутих на суживот са природом показаће вам обичаје и гурманске тајне, а чућете и занимљиве приче домаћина.

Сезонци

Драгоја Дојчиновић рекао је да је ове године велики проблем пронаћи сезонске раднике.

- То је један од горућих проблема посљедњих година, а  сваке сезоне све је теже. Млади то не желе да раде, а и када нађемо некога то су углавном радно способни пензионери. Дневница се креће од шест марака по сату па  зависно да ли се ради, осам, девет или десет сати. Уз то, радници имају превоз и оброк - рекао је Дојчиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана