Хранитељске породице нуде породично окружење

Срна
Foto: Илустрација

БАНЈАЛУКА - У Републици Српској у прошлој години у хранитељским породицама било је смјештено 208 ђеце без родитељског старања, речено је Срни из Министарства здравља и социјалне заштите.

Према подацима Министарства, током прошле године у Републици Српској постојале су 132 хранитељске породице, а 98 ђеце било је смјештено у хранитељске сродничке породице.

Из Министарства су навели да захваљујући моделу хранитељства, ђеца имају прилику да одрастају у породичном окружењу, те добију адекватну заштиту, васпитање и све што им је потребно кроз одрастање.

“Развијају се емотивне везе, имају узоре на које могу да се угледају и могућности да израсту у здраве и добре људе”, додали су из ресорног министарства.

Из Министарва напомињу да ђеца без родитељског старања нису само малишани без родитеља, већ и они чији су родитеља привремено или трајно спријечени да врше родитељску дужност.

Задатак свих јавних институција и појединаца који раде у области заштите ђеце без родитељског старања је пронаћи праву мјеру између права сваког ђетета да одраста у властитој породици и обавезе друштва да заштити најбољи интерес ђетета, истичу из Министарства.

Из бањалучког Центра за социјални рад рекли су Срни да је тренутно у хранитељске породице у овом граду смјештено 65 ђеце, те да имају потребу за повећањем броја хранитељских породица.

“Постоје ђеца која су у подршци Центра и која заслужују живот у бољој и срећнијој породици него што су њихове, због чега је потребан додатни ангажман цјелокупне заједнице која би се додатно сензибилисала за потребе заштите ђеце и њихових елементарних права”, додали су из Центра.

Из Центра истичу да лице које жели да усвоји дијете подноси захтјев органу старатељства који на основу приложених доказа утврђује да ли су испуњени законски услови за заснивање усвојења.

Усвојилац мора бити држављанин Републике Српске, а изузетно, усвојилац може бити и страни држављанин ако за то постоје оправдани разлози.

“Постоји потпуно и непотпуно усвојење. Потпуно усвојити могу само брачни супружници, заједнички, ако су оба или један од усвојитеља старији од усвојеника најмање 18 година, а за непотпуно усвојење потребан је пристанак оба родитеља ђетета, ако их има”, истакли су из бањалучког Центра за социјални рад.

Према Закону о социјалној заштити ђеца у хранитељској породици бораве све до навршене 26. године живота или до завршетка редовног школовања.

Накнада за издржавање ђетета и хранитељски рад износи 696 КМ, док се за хранитељство код бањалучког Центра могу пријавити и хранитељи са других општина.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, у сарадњи са републичким Друштвом психолога, УНИЦЕФ-ом у БиХ и центрима за социјални рад, организовало је на Јахорини и едукацију за потенцијалне хранитељске породице у Републици Српској.

Едукацији је присуствовало 18 породица, како би се што адекватније припремиле да буду хранитељи за потенцијалне кориснике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана