Hraniteljske porodice nude porodično okruženje

Srna
Foto: Ilustracija

BANJALUKA - U Republici Srpskoj u prošloj godini u hraniteljskim porodicama bilo je smješteno 208 đece bez roditeljskog staranja, rečeno je Srni iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Prema podacima Ministarstva, tokom prošle godine u Republici Srpskoj postojale su 132 hraniteljske porodice, a 98 đece bilo je smješteno u hraniteljske srodničke porodice.

Iz Ministarstva su naveli da zahvaljujući modelu hraniteljstva, đeca imaju priliku da odrastaju u porodičnom okruženju, te dobiju adekvatnu zaštitu, vaspitanje i sve što im je potrebno kroz odrastanje.

“Razvijaju se emotivne veze, imaju uzore na koje mogu da se ugledaju i mogućnosti da izrastu u zdrave i dobre ljude”, dodali su iz resornog ministarstva.

Iz Ministarva napominju da đeca bez roditeljskog staranja nisu samo mališani bez roditelja, već i oni čiji su roditelja privremeno ili trajno spriječeni da vrše roditeljsku dužnost.

Zadatak svih javnih institucija i pojedinaca koji rade u oblasti zaštite đece bez roditeljskog staranja je pronaći pravu mjeru između prava svakog đeteta da odrasta u vlastitoj porodici i obaveze društva da zaštiti najbolji interes đeteta, ističu iz Ministarstva.

Iz banjalučkog Centra za socijalni rad rekli su Srni da je trenutno u hraniteljske porodice u ovom gradu smješteno 65 đece, te da imaju potrebu za povećanjem broja hraniteljskih porodica.

“Postoje đeca koja su u podršci Centra i koja zaslužuju život u boljoj i srećnijoj porodici nego što su njihove, zbog čega je potreban dodatni angažman cjelokupne zajednice koja bi se dodatno senzibilisala za potrebe zaštite đece i njihovih elementarnih prava”, dodali su iz Centra.

Iz Centra ističu da lice koje želi da usvoji dijete podnosi zahtjev organu starateljstva koji na osnovu priloženih dokaza utvrđuje da li su ispunjeni zakonski uslovi za zasnivanje usvojenja.

Usvojilac mora biti državljanin Republike Srpske, a izuzetno, usvojilac može biti i strani državljanin ako za to postoje opravdani razlozi.

“Postoji potpuno i nepotpuno usvojenje. Potpuno usvojiti mogu samo bračni supružnici, zajednički, ako su oba ili jedan od usvojitelja stariji od usvojenika najmanje 18 godina, a za nepotpuno usvojenje potreban je pristanak oba roditelja đeteta, ako ih ima”, istakli su iz banjalučkog Centra za socijalni rad.

Prema Zakonu o socijalnoj zaštiti đeca u hraniteljskoj porodici borave sve do navršene 26. godine života ili do završetka redovnog školovanja.

Naknada za izdržavanje đeteta i hraniteljski rad iznosi 696 KM, dok se za hraniteljstvo kod banjalučkog Centra mogu prijaviti i hranitelji sa drugih opština.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, u saradnji sa republičkim Društvom psihologa, UNICEF-om u BiH i centrima za socijalni rad, organizovalo je na Jahorini i edukaciju za potencijalne hraniteljske porodice u Republici Srpskoj.

Edukaciji je prisustvovalo 18 porodica, kako bi se što adekvatnije pripremile da budu hranitelji za potencijalne korisnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana