Хотели у Српској букирани до септембра

Данијела Бајић
Хотели у Српској букирани до септембра

БАЊАЛУКА - Прољеће и љето су период када се туристи највише одлучују за обилазак природних љепота Републике Српске, која је, између осталог, позната и по бројним манифестацијама и концертима, а ако се дан по јутру познаје пред хотелијерима и другим радницима у туризму је обећавајућа сезона.

У прва два мјесеца ове године, тврде хотелијери, забиљежен је велики интерес, првенствено страних гостију за туристичке атракције широм Српске, а како тек почиње сезона фестивала и забавних манифестација, очекује се наставак раста туристичке привреде.

Директор Туристичке организације РС Миодраг Лончаревић казао је за “Глас Српске” да посјећеност сваке године обара рекорде.

- Иако нам зима протекле сезоне није била наклоњена, у прва два и по мјесеца, Српска је забиљежила за осам одсто више долазака и ноћења у односу на исти период прошле године - казао је Лончаревић и додао да је у свему овоме велику улогу одиграла промоција домаћих туристичких садржаја у иностранству.

То је, каже, резултирало да први пут Српска биљежи већи број долазака, односно ноћења страних туриста него домаћих. 

Да ће успјех бити још већи потврђује и чињеница да су готово сви требињски хотели већ букирани до половине септембра, а у посљедње вријеме им, кажу запослени, највише долазе Кинези. Свега неколико слободних соба у тамошњем хотелу “СЛ Индустри” остало је, тврде на рецепцији, до половине априла, након чега је све попуњено.

- Највише нам долазе групе које код нас остају ноћ-двије након чега иду даље. Углавном су то, осим екскурзија из Србије, гости из Грчке, Турске и Шпаније - казао је рецепционер Александар Вучковић.

Ништа мање надолазећој сезони не радују се ни у хотелу “Платани”.

- Покоју слободну собу још имамо у мају, јуну и јулу, али и то је питање дана када ће неко резервисати, док се за август већ тражи мјесто више. Ова година је много боље почела у односу на прошлу, тако да смо сигурни да у наредном периоду обарамо све рекорде - казао је рецепционер Иринеј Ђурић.

Додао је да су путем агенције почеле и резервације смјештаја и за идућу годину.

- Ове године највише туриста нам долази са истока, првенствено Кинеза, а очекујемо и нешто више посјетилаца из Норвешке и Шпаније - рекао је Ђурић.

Задовољно трљају руке и хотелијери у Вишеграду, гдје нова туристичка сезона почиње у априлу, пред Васкрс и празник рада.

- Очекујемо веома успјешну сезону јер је фебруар био одличан, за разлику од претходних година - казала је главни рецепционер у хотелу “Вишеград” Тијана Радић и истакла да већ сад имају резервација за наредну годину.

Најчешћи гости су им, поред туриста са друге стране Дрине, Данци и Бугари, али није ни ријеткост срести и групе Кинеза, који најчешће свраћају да испробају специјалитете вишеградске кухиње.

Самостални стручни сарадник Туристичке организације Бањалука Младен Шукало казао је да многобројни фестивали и догађаји, које град на Врбасу организује током цијеле године, доприноси да број туриста расте из дана у дан, а посебно у сезони годишњих одмора и празника.

Ваучери

Тијана Радић истакла је да се по укидању туристичких ваучера у хотелу “Вишеград” смањио број домаћих гостију.

 - Много више гостију из Српске имали смо док су били актуелни туристички ваучери. Због тога би свима много значило када би се они вратили, јер су домаћем становништву пружили прилику да пропутују - казала је Радићева. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана