Грујичић: Сребреници је потребна истина и политички компромис

Срна
Грујичић: Сребреници је потребна истина и политички компромис

СРЕБРЕНИЦА - Одборници Скупштине општине Сребреница на данашњој комеморативној сједници минутом ћутања одали су почаст свим невино страдалим становницима ове општине у протеклом рату у БиХ.

Заједничко одавање почасти жртвама обављено је поводом обиљежавања 28 година од страдања Срба и 25 година од страдања Бошњака из ове локалне заједнице.

Свјесни великих људских страдања у сребреничкој општини одборници су прије тринаест година закључили да су у овој општини страдали припадници бошњачког и српског, али и осталих народа, и од тада се сваке године 10. јула одржава комеморативна сједница локалног парламента и одаје пошта свим невино настрадалим Сребреничанима.

Због актуелне епидемиолошке ситуације ове године нису позивани гости на комеморативну сједницу којој су присуствовали одборници уз поштовање мјера заштите од ширења вируса корона.

Предсједник Скупштине општине Несиб Смајић рекао је да се већ 13 година сваког 10. јула одржава комеморативна сједница локалног парламента и одаје почаст свим невино настрадалим становницима ове општине у посљедњем рату.

"Не смијемо да заборавимо ниједну невино страдалу жртву и на овај начин сјећамо их се и изражавамо почаст, захвалност и признање", истакао је Смајић.

Он је позвао грађане Сребренице и оне који ових дана долазе на обиљежавање трагичних годишњица 11. јула када се обиљежава страдање Бошњака и на Петровдан, 12. јула, када се обиљежава страдање Срба из ове општине да учине све да ове двије годишњице протекну мирно и достојанствено како доликује комеморативним скуповима.

Начелник општине Младен Грујичић рекао је да се прошлост не може промијенити, али да се морају стварати концепти за будућност и бољи живот дјеце и генерација које долазе.

"Као одговорни људи сваке године одајемо почаст невино страдалим становницима наше општине. Не смијемо заборавити жртве и догађаје, али морамо се окренути будућности. То нам је дуг и обавеза према онима који су изгубили животе у протеклом рату и према њиховим потомцима", истакао је Грујичић.

Он је истакао да су злочини почињени над свим народима и да не смију бити заборављени, те да сада треба чувати мир.

"За три године колико сам на челу општине није било међунационалних инцидената јер је рађено на успостављању толеранције и заједничког рада на стварању услова за бољу будућност становника у овом мјесту којих је, нажалост, све мање јер још нисмо успјели да зауставимо тенденцију одсељавања из Сребренице која остаје све празнија и то представља највећи проблем ове средине", нагласио је Грујичић.

Он је истакао да свако ко је чинио злочине у име било кога треба да одговара, те да је као начелник општине спреман дати допринос свим институцијама које на законит и праведан начин трагају за истином и правдом.

"Наш задатак је да стварамо амбијент у коме ће наши суграђани имати боље услове за живот и ја сам посвећен том задатку. Очекујем подршку домаћих и међународних институција за економско оснаживање ове општине јер без помоћи Сребреница није у могућности да створи услове за пуни економски опоравак и развој, а тиме и трајни мир", поручио је Грујичић.

Он је позвао организаторе и учеснике свих комеморативних скупова у Сребреници да учине све да ови дани протекну у миру, достојанству и међусобној толеранцији да би свако могао да се присјети страдалих сродника, те апеловао да се поштују мјере заштите од ширења пандемије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана