Grujičić: Srebrenici je potrebna istina i politički kompromis

Srna
Grujičić: Srebrenici je potrebna istina i politički kompromis

SREBRENICA - Odbornici Skupštine opštine Srebrenica na današnjoj komemorativnoj sjednici minutom ćutanja odali su počast svim nevino stradalim stanovnicima ove opštine u proteklom ratu u BiH.

Zajedničko odavanje počasti žrtvama obavljeno je povodom obilježavanja 28 godina od stradanja Srba i 25 godina od stradanja Bošnjaka iz ove lokalne zajednice.

Svjesni velikih ljudskih stradanja u srebreničkoj opštini odbornici su prije trinaest godina zaključili da su u ovoj opštini stradali pripadnici bošnjačkog i srpskog, ali i ostalih naroda, i od tada se svake godine 10. jula održava komemorativna sjednica lokalnog parlamenta i odaje pošta svim nevino nastradalim Srebreničanima.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije ove godine nisu pozivani gosti na komemorativnu sjednicu kojoj su prisustvovali odbornici uz poštovanje mjera zaštite od širenja virusa korona.

Predsjednik Skupštine opštine Nesib Smajić rekao je da se već 13 godina svakog 10. jula održava komemorativna sjednica lokalnog parlamenta i odaje počast svim nevino nastradalim stanovnicima ove opštine u posljednjem ratu.

"Ne smijemo da zaboravimo nijednu nevino stradalu žrtvu i na ovaj način sjećamo ih se i izražavamo počast, zahvalnost i priznanje", istakao je Smajić.

On je pozvao građane Srebrenice i one koji ovih dana dolaze na obilježavanje tragičnih godišnjica 11. jula kada se obilježava stradanje Bošnjaka i na Petrovdan, 12. jula, kada se obilježava stradanje Srba iz ove opštine da učine sve da ove dvije godišnjice proteknu mirno i dostojanstveno kako dolikuje komemorativnim skupovima.

Načelnik opštine Mladen Grujičić rekao je da se prošlost ne može promijeniti, ali da se moraju stvarati koncepti za budućnost i bolji život djece i generacija koje dolaze.

"Kao odgovorni ljudi svake godine odajemo počast nevino stradalim stanovnicima naše opštine. Ne smijemo zaboraviti žrtve i događaje, ali moramo se okrenuti budućnosti. To nam je dug i obaveza prema onima koji su izgubili živote u proteklom ratu i prema njihovim potomcima", istakao je Grujičić.

On je istakao da su zločini počinjeni nad svim narodima i da ne smiju biti zaboravljeni, te da sada treba čuvati mir.

"Za tri godine koliko sam na čelu opštine nije bilo međunacionalnih incidenata jer je rađeno na uspostavljanju tolerancije i zajedničkog rada na stvaranju uslova za bolju budućnost stanovnika u ovom mjestu kojih je, nažalost, sve manje jer još nismo uspjeli da zaustavimo tendenciju odseljavanja iz Srebrenice koja ostaje sve praznija i to predstavlja najveći problem ove sredine", naglasio je Grujičić.

On je istakao da svako ko je činio zločine u ime bilo koga treba da odgovara, te da je kao načelnik opštine spreman dati doprinos svim institucijama koje na zakonit i pravedan način tragaju za istinom i pravdom.

"Naš zadatak je da stvaramo ambijent u kome će naši sugrađani imati bolje uslove za život i ja sam posvećen tom zadatku. Očekujem podršku domaćih i međunarodnih institucija za ekonomsko osnaživanje ove opštine jer bez pomoći Srebrenica nije u mogućnosti da stvori uslove za puni ekonomski oporavak i razvoj, a time i trajni mir", poručio je Grujičić.

On je pozvao organizatore i učesnike svih komemorativnih skupova u Srebrenici da učine sve da ovi dani proteknu u miru, dostojanstvu i međusobnoj toleranciji da bi svako mogao da se prisjeti stradalih srodnika, te apelovao da se poštuju mjere zaštite od širenja pandemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana