Градска управа слави 90. рођендан: Повратак у златно доба Бањалуке

Јелена Стојишић
Градска управа слави 90. рођендан: Повратак у златно доба Бањалуке

БАЊАЛУКА - Градска управа прославља 90. рођендан, а тим поводом биће организован низ манифестација у част првом бану Врбаске бановине Светиславу Тиси Милосављевићу (1929 - 1934), без којег би историја и будућност Бањалуке остале ускраћене за златно доба.

То је доба у којем је град добио нови облик и душу, а овај период карактеришу урбанистички развој и напредак.

Рођенданска манифестација "Златно доба поводом 90 година Градске управе" биће одржана од 1. до 5. децембра. Програм прилагођен старом, добром духу тог периода пратиће све дане ове манифестације.

Управо захваљујући бану Милосављевићу изграђена је и 1. децембра 1931. године свечано отворена Банска палата, данашња зграда Градске управе.

Мултимедијални догађај, свјетлосна пројекција на згради Градске управе и наступ Градског тамбурашког оркестра на главном улазу биће организовани 1. децембра са почетком у 19 часова.

У главном холу биће постављен фото-кутак са сценографијом из златног периода Бањалуке, гдје ће сви посјетиоци имати јединствену прилику да се током "Дана отворених врата Градске управе" фотографишу у лијепом и старинском амбијенту.

- Центром града шетаће и глумци који ће допринијети да град вратимо у златно доба и нашим суграђанима што боље дочарамо амбијент. Суграђани и сви посјетиоци имаће прилику да се друже и фотографишу са костимираним глумцима који ће се наћи у улози бана, његове супруге и чиновника - казали су из Градске управе.

У сарадњи са Народним позориштем Републике Српске 2. децембра са почетком у 20 часова биће одржана представа "Златно доба". Из Градске управе су саопштили да ће суграђанима поклањати карте за ту представу.

У Банском двору током трајања манифестације, у периоду од 17 до 20 часова, биће отворена и изложбена поставка "У посјети бану" уз стручно вођење аутора поставке Надежде Лазаревић Ковачевић и Драгана Ковачевића.

Промоција

Књига "Светислав Тиса Милосављевић, од Ниша до Бањалуке, од војника до државника" аутора Милутина Милтојевића, историчара из Ниша, промовисана је 10. новембра у Банском двору.

- Основна идеја књиге је била да се његов живот расвијетли од рођења и поријекла његове породице преко школовања, војне каријере, периода када је био министар и на крају врбаски бан - рекао је Милтојевић на промоцији књиге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана