Gradska uprava slavi 90. rođendan: Povratak u zlatno doba Banjaluke

Jelena Stojišić
Gradska uprava slavi 90. rođendan: Povratak u zlatno doba Banjaluke

BANjALUKA - Gradska uprava proslavlja 90. rođendan, a tim povodom biće organizovan niz manifestacija u čast prvom banu Vrbaske banovine Svetislavu Tisi Milosavljeviću (1929 - 1934), bez kojeg bi istorija i budućnost Banjaluke ostale uskraćene za zlatno doba.

To je doba u kojem je grad dobio novi oblik i dušu, a ovaj period karakterišu urbanistički razvoj i napredak.

Rođendanska manifestacija "Zlatno doba povodom 90 godina Gradske uprave" biće održana od 1. do 5. decembra. Program prilagođen starom, dobrom duhu tog perioda pratiće sve dane ove manifestacije.

Upravo zahvaljujući banu Milosavljeviću izgrađena je i 1. decembra 1931. godine svečano otvorena Banska palata, današnja zgrada Gradske uprave.

Multimedijalni događaj, svjetlosna projekcija na zgradi Gradske uprave i nastup Gradskog tamburaškog orkestra na glavnom ulazu biće organizovani 1. decembra sa početkom u 19 časova.

U glavnom holu biće postavljen foto-kutak sa scenografijom iz zlatnog perioda Banjaluke, gdje će svi posjetioci imati jedinstvenu priliku da se tokom "Dana otvorenih vrata Gradske uprave" fotografišu u lijepom i starinskom ambijentu.

- Centrom grada šetaće i glumci koji će doprinijeti da grad vratimo u zlatno doba i našim sugrađanima što bolje dočaramo ambijent. Sugrađani i svi posjetioci imaće priliku da se druže i fotografišu sa kostimiranim glumcima koji će se naći u ulozi bana, njegove supruge i činovnika - kazali su iz Gradske uprave.

U saradnji sa Narodnim pozorištem Republike Srpske 2. decembra sa početkom u 20 časova biće održana predstava "Zlatno doba". Iz Gradske uprave su saopštili da će sugrađanima poklanjati karte za tu predstavu.

U Banskom dvoru tokom trajanja manifestacije, u periodu od 17 do 20 časova, biće otvorena i izložbena postavka "U posjeti banu" uz stručno vođenje autora postavke Nadežde Lazarević Kovačević i Dragana Kovačevića.

Promocija

Knjiga "Svetislav Tisa Milosavljević, od Niša do Banjaluke, od vojnika do državnika" autora Milutina Miltojevića, istoričara iz Niša, promovisana je 10. novembra u Banskom dvoru.

- Osnovna ideja knjige je bila da se njegov život rasvijetli od rođenja i porijekla njegove porodice preko školovanja, vojne karijere, perioda kada je bio ministar i na kraju vrbaski ban - rekao je Miltojević na promociji knjige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana