Грађани нагрнули по документе за легализацију

Јасна Драгојевић
Грађани нагрнули по документе за легализацију

Бањалука - Становници РС који су подношење захтјева за легализацију објеката оставили за посљедњи час, за узимање докумената из грунтовнице и катастра чекају по неколико часова у огромним редовима.

У ово се јуче увјерила и екипа "Гласа Српске" која је у подручној јединици Бањалука Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове затекла крцате ходнике, а у разговору са грађанима сазнајемо да је велики број њих дошао по документе како би легализовао своје објекте.

Упркос томе што из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС мјесецима уназад апелују на власнике нелегалних објеката да рок за легализацију истиче 31. децембра и да неће бити продужен, многи су чекали посљедњи тренутак како би дошли до потребних докумената за подношење захтјева.

Огорчење гужвом није крио Радивоја Савић из Бањалуке, који је сатима стојао у реду.

- Дошао сам прије 11 часова, а добио сам број 157. На ред чекам већ два часа и 20 минута и испред мене их има још троје. Требам само да предам документ на протокол, што траје два минута - рекао је Савић.

Његова суграђанка Јагода Предојевић каже да није изненађена гужвом коју је затекла у катастру.

- Чекам око час, али доста људи чека и дупло дуже. Није до запослених, јер сједе и раде. Треба повећати број шалтера јер су они који желе да легализују објекте направили гужве - рекла је Предојевићева.

По копију катастарског плана из бањалучког насеља Петрићевац дошао је Ранко Кочић, који се изненадио када је видио пун ходник, док Живана Башић из Дрвара каже да није ни очекивала бољу ситуацију.

- Упркос чекању, задовољна сам како радници на шалтерима ажурно обављају посао. Велики је град и има много становништва, а ово је мали простор. Треба бити стрпљив, а нервоза неће смањити редове - казала је Башићева.

Из Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове кажу да је гужва у подручној јединици у Бањалуци уочена у посљедњих 15 дана, те да су због повећања броја захтјева отворили два додатна шалтера. Како би изашли грађанима у сусрет, одлучили су да шалтери буду отворени и суботом, а у плану је и продужење радног времена.

- Шеф подручне јединице Бањалука нам је послао захтјев за продужење радног времена и оно ће бити продужено, а до краја године увешћемо и радне суботе - саопштили су они.

За разлику од Бањалуке, у Приједору нема великих гужви, али је повећан број оних којима такође требају документи за легализацију објеката.

У подручној јединици Градишка кажу да је последњих дана уобичајен број грађана који долазе по изводе докумената.

Власницима нелегалних објеката у РС остало је још петнаестак дана да легализују своје бесправно подигнуте грађевине, а уколико то не учине, могли би остати без њих.

Цијене извода

У грунтовници и катастру цијена земљишног књижног извода је 15 КМ, посједовног листа о непокретности по страни је 15 КМ, као и извода из књиге уложених уговора о откупу стамбених зграда и станова.

Копија катастарског плана у основи је 13 марака, а томе треба додати и идентификацију парцеле, од којих је свака седам марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана