Гњатић: Посебним колективним уговорм побољшати статус радника у предшколском

СРНА
Гњатић: Посебним колективним уговорм побољшати статус радника у предшколском

БАЊАЛУКА - Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске тражи да буде донесен посебни колективни уговор за запослене у предшколским установама Српске како би био поправљен материјални и социјални статус овим радницима који плате добијају из буџета локалних заједница, изјавио је данас предсједник овог синдиката Драган Гњатић.

Гњатић је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да колективни уговори за локалну самоуправу и колективни уговор за социјални рад већ постоје, те да су их министри Републике Српске већ потписали са представницима гранских синдиката.

"Указали смо на измјене Закона о раду и Закона о платама од 1. јануара гдје се прелази са нето на бруто обрачун и једноставно морамо по сили закона довести у ред важеће прописе", рекао је Гњатић.

Он је истакао да је идеја Синдиката образовања, науке и културе да посебни колективни уговор за предшколске установе у Републици Српској на бољи, квалитетнији и уљуднији начин уреди односе у овим установама, како би људи у малим локалним заједницама имали одређену заштиту и заштитне механизме, те да добијају одређене плате, зависно од стручне спреме и радних мјеста.

Гњатић је рекао да се већ неколико мјесеци преговара са ресорним министарством, те да да се дошло до "зида преко којег се не може прећи".

Он је оцијенио да колективни уговор, који су посљедњих неколико дана, понудили министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић и њени сарадници, садржи "понижавајуће ниске коефицијенте".

Он је рекао да би најнижа плата са цијеном рада од 110 КМ требала да има коефицијент 8,56.

"Инсистирамо на томе да дијелимо судбину локалне заједнице у којој живимо и радимо, а то значи да коефицијенти које тражимо морају бити потпуно исти као и за локалну самоуправу, као и за социјални рад.

У овој ситуацији нисмо дошли до договора и немамо разумјевања ресорног министарства", навео је Гњатић. Он је истакао да је галопирајућа инфлација иста за све раднике, па и за оне у предшколским установама, од Требиња до Новог Града, и да их је потребно заштитити на неки начин.

"Од Тривићеве тражимо да још једном размотри наше приједлоге, да буде коректна и да што прије потпишемо колективни уговор", рекао је Гњатић. Он је истакао да Синидикат образовања, науке и културе и даље инсистира на уједначавању платних коефицијената са осталим корисницима буџета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана