Gnjatić: Posebnim kolektivnim ugovorm poboljšati status radnika u predškolskom

SRNA
Gnjatić: Posebnim kolektivnim ugovorm poboljšati status radnika u predškolskom

BANjALUKA - Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske traži da bude donesen posebni kolektivni ugovor za zaposlene u predškolskim ustanovama Srpske kako bi bio popravljen materijalni i socijalni status ovim radnicima koji plate dobijaju iz budžeta lokalnih zajednica, izjavio je danas predsjednik ovog sindikata Dragan Gnjatić.

Gnjatić je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da kolektivni ugovori za lokalnu samoupravu i kolektivni ugovor za socijalni rad već postoje, te da su ih ministri Republike Srpske već potpisali sa predstavnicima granskih sindikata.

"Ukazali smo na izmjene Zakona o radu i Zakona o platama od 1. januara gdje se prelazi sa neto na bruto obračun i jednostavno moramo po sili zakona dovesti u red važeće propise", rekao je Gnjatić.

On je istakao da je ideja Sindikata obrazovanja, nauke i kulture da posebni kolektivni ugovor za predškolske ustanove u Republici Srpskoj na bolji, kvalitetniji i uljudniji način uredi odnose u ovim ustanovama, kako bi ljudi u malim lokalnim zajednicama imali određenu zaštitu i zaštitne mehanizme, te da dobijaju određene plate, zavisno od stručne spreme i radnih mjesta.

Gnjatić je rekao da se već nekoliko mjeseci pregovara sa resornim ministarstvom, te da da se došlo do "zida preko kojeg se ne može preći".

On je ocijenio da kolektivni ugovor, koji su posljednjih nekoliko dana, ponudili ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić i njeni saradnici, sadrži "ponižavajuće niske koeficijente".

On je rekao da bi najniža plata sa cijenom rada od 110 KM trebala da ima koeficijent 8,56.

"Insistiramo na tome da dijelimo sudbinu lokalne zajednice u kojoj živimo i radimo, a to znači da koeficijenti koje tražimo moraju biti potpuno isti kao i za lokalnu samoupravu, kao i za socijalni rad.

U ovoj situaciji nismo došli do dogovora i nemamo razumjevanja resornog ministarstva", naveo je Gnjatić. On je istakao da je galopirajuća inflacija ista za sve radnike, pa i za one u predškolskim ustanovama, od Trebinja do Novog Grada, i da ih je potrebno zaštititi na neki način.

"Od Trivićeve tražimo da još jednom razmotri naše prijedloge, da bude korektna i da što prije potpišemo kolektivni ugovor", rekao je Gnjatić. On je istakao da Sinidikat obrazovanja, nauke i kulture i dalje insistira na ujednačavanju platnih koeficijenata sa ostalim korisnicima budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana