Глас Српске завирио у родитељску кућу у Бањалуци: Топли дом чека мале хероје

Данијела Стоканић
Глас Српске завирио у родитељску кућу у Бањалуци: Топли дом чека мале хероје

Бањалука - Осликавање зидова, монтажа кухиње и справица за игру, чишћење и рибање били су јуче у пуном јеку у "родитељској кући" у Бањалуци која ће од сутра бити нови дом за мале хероје који се боре са тешком болешћу и њихове породице.

Екипа "Гласа Српске" завирила је у овај дуго очекивани објекат, гдје су мајстори обављали завршне радове. Иако је спремање објекта било у току, све је било на свом мјесту и одисало домаћинском, топлом атмосфером. Мајстори су монтирали посљедње елементе кухиње у веселим бојама, играоница је имала све потребно за бескрајне игре малишана, а учионица клупе, столове…

Како би се малишани што угодније осјећали у својој другој кући, умјетници бањалучке Организације ампутираца УДАС осликавали су зидове дневног боравка мотивима из цртаћа. Двориште ове куће, у којој ће истовремено моћи да борави седам породица, недавно је оплемењено украсним биљем.

Нестрпљиви да из приватног смјештаја пређу у "родитељску кућу"  били су Милица Јовановић и њен тринаестогодишњи син који се бори са леукемијом.

- Боравак у "родитељској кући" много ће нам значити, највише због болнице која је у непосредној близини, а осим тога, остаће нам и више новца за лијечење. Како би мој син имао гдје да се одмори након мукотрпних терапија, већ три мјесеца плаћамо стан у Бањалуци, а живјели смо у Модричи - рекла је Јовановићева.

Додала је да, иако су у Бањалуци повремено, односно по потреби, стан плаћају сваког мјесеца, а све да не би, поред свих брига, сваки пут тражили нови смјештај.

Према ријечима секретара Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра" Дијане Берић, три породице чекају на улазак у "родитељску кућу".

- Почетак рада "родитељске куће" подудара се са реализацијом кампање "Засвијетли златно" коју током септембра спроводи Међународна организација за борбу против дјечијег канцера. Златна боја је боја снаге и истрајности и симболично је боја дјеце која се лијече од рака - појаснила је Берићева.

Поводом пријема првих станара, сутра ће "родитељску кућу" и њене станаре обићи и министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић.

* За изградњу "родитељске куће" прикупљено је 850.000 КМ у хуманитарној акцији "С љубављу храбрим срцима", која је одржана под покровитељством предсједника РС Милорада Додика.

* И новац за намјештање објекта, који се налази у непосредној близини Универзитетског клиничког центра РС, донирао је Кабинет предсједника РС.

*Ријеч је о објекту од 500 метара квадратних са седам апартмана, дневним боравком, кухињом, трпезаријом, играоницом, учионицом, као и двориштем са игралиштем, те неколико паркинг мјеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана