Фејсбук страница са лажним дојавама опет “у моди”

ATV
Фејсбук страница са лажним дојавама опет “у моди”

Фудбалска - и кладионичарска - лудница поводом Свјетског првенства захватила је и Републику Српску. Са свјетским првенством, разне преваре су испливале на површину, па су друштвене мреже пуне “дојава”, “типова” и “сигурица” које маме лаковјерне. Кладионичари кажу - “дојавама” вјерују само тоталне наивчине.

“Ко ће још давати дојаву, типа, за 50€ на коју би требао проћи 500 КМ? Логично да је превара. Само да би му ти послао паре преко жиро рачуна, даће ти неку лажну дојаву, глупост ће ти дати”.

“Вјероватно можда неко намјерно пушта те тзв. дојаве да би се играло на ту и ту утакмицу, а ствари долазе у контра или нешто тако”.

“Упознат сам са тим неким страницама, али колико знам није ту ништа тачно, и то је више превара него неке стварне дојаве”, рекли су грађани.

Већина дојава дјелује по сљедећем систему - три групе за одређени новац добију три резултата, они који су побиједили остају у игри, губитници су блокирани. У сљедећем кругу све функционише на исти принцип - али уз већи улог. Кроз пар “рунди”, уплате преварених порасту до озбиљних цифри. 

Прошле године је у акцији “Дојава” у Фочи ухапшено 17 лица, осумњичених да су преко друштвених мрежа слали наводне дојаве, и оштетили преко 300 људи за милионске износе. Посљедња пријава због Фејсбук преваре се десила у Градишци - а осумњичени је и овај пут из Фоче.

“23-годишњак се сумњичи да је од мјесеца јула 2017. до краја 2017. године довео у заблуду оштећену да уплати новчани износ од око 19.500 КМ, отворивши профил на друштвеној мрежи, преко којег је нудио наводно дојављене резултате спортских догађаја, односно фудбалских утакмица”, истакла је Весна Дивљановић, портпарол Полицијске управе Градишка.

Полиција прати ситуацију, али признају да су им руке везане ако неко спорни профил не пријави - што очекују током Свјетског првенства у фудбалу, када се игра и више тикета него током фудбалске сезоне.

Наивно је тврдити да неке утакмице у пребогатом спорту као што је фудбал нису намјештене, али је можда још наивније вјеровати налозима на друштвеним мрежама који имају, под наводницима, сигурне дојаве. Зато, када играте, вјерујте свом знању, искуству и интуицији, а не анонимним прогнозама на Фејсбуку и Инстаграму. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана