Fejsbuk stranica sa lažnim dojavama opet “u modi”

ATV
Fejsbuk stranica sa lažnim dojavama opet “u modi”

Fudbalska - i kladioničarska - ludnica povodom Svjetskog prvenstva zahvatila je i Republiku Srpsku. Sa svjetskim prvenstvom, razne prevare su isplivale na površinu, pa su društvene mreže pune “dojava”, “tipova” i “sigurica” koje mame lakovjerne. Kladioničari kažu - “dojavama” vjeruju samo totalne naivčine.

“Ko će još davati dojavu, tipa, za 50€ na koju bi trebao proći 500 KM? Logično da je prevara. Samo da bi mu ti poslao pare preko žiro računa, daće ti neku lažnu dojavu, glupost će ti dati”.

“Vjerovatno možda neko namjerno pušta te tzv. dojave da bi se igralo na tu i tu utakmicu, a stvari dolaze u kontra ili nešto tako”.

“Upoznat sam sa tim nekim stranicama, ali koliko znam nije tu ništa tačno, i to je više prevara nego neke stvarne dojave”, rekli su građani.

Većina dojava djeluje po sljedećem sistemu - tri grupe za određeni novac dobiju tri rezultata, oni koji su pobijedili ostaju u igri, gubitnici su blokirani. U sljedećem krugu sve funkcioniše na isti princip - ali uz veći ulog. Kroz par “rundi”, uplate prevarenih porastu do ozbiljnih cifri. 

Prošle godine je u akciji “Dojava” u Foči uhapšeno 17 lica, osumnjičenih da su preko društvenih mreža slali navodne dojave, i oštetili preko 300 ljudi za milionske iznose. Posljednja prijava zbog Fejsbuk prevare se desila u Gradišci - a osumnjičeni je i ovaj put iz Foče.

“23-godišnjak se sumnjiči da je od mjeseca jula 2017. do kraja 2017. godine doveo u zabludu oštećenu da uplati novčani iznos od oko 19.500 KM, otvorivši profil na društvenoj mreži, preko kojeg je nudio navodno dojavljene rezultate sportskih događaja, odnosno fudbalskih utakmica”, istakla je Vesna Divljanović, portparol Policijske uprave Gradiška.

Policija prati situaciju, ali priznaju da su im ruke vezane ako neko sporni profil ne prijavi - što očekuju tokom Svjetskog prvenstva u fudbalu, kada se igra i više tiketa nego tokom fudbalske sezone.

Naivno je tvrditi da neke utakmice u prebogatom sportu kao što je fudbal nisu namještene, ali je možda još naivnije vjerovati nalozima na društvenim mrežama koji imaju, pod navodnicima, sigurne dojave. Zato, kada igrate, vjerujte svom znanju, iskustvu i intuiciji, a ne anonimnim prognozama na Fejsbuku i Instagramu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana