Дуван омиљена роба шверцера

Анита Јанковић Речевић
Дуван омиљена роба шверцера

БАЊАЛУКА - Црно тржиште акцизне робе у БиХ и даље цвјета, потврђују најновији подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) чији су службеници лани привремено одузели цигарете, дуван, кафу и алкохол у вриједности већој од 1,79 милиона КМ.

 

Шверц цигарета и даље је проблем број један јер је и током прошле године у легалним токовима највише заплијењено дуванских производа.

- Вриједност одузете кафе у прошлој години је 2.685 КМ, алкохола 21.270 марака, а дувана и дуванских производа 1,78 милиона КМ - рекли су у УИО.

Додали су да су у току 2022. године највеће количине акцизне робе одузете у унутрашњости земље, односно на пијацама, градским тржницама и путним комуникацијама.

- Када је ријеч о нелегалном прометовању арома за наргилу највише их је одузето у угоститељским објектима - наводе у УИО.

Због шверца акцизне робе државни буџет годишње остаје без милиона марака, што потврђују и у УИО.

- Износ штете по 18 поднесених пријава, које је Сектор за спровођење прописа прослиједио надлежном тужилаштву за кривично дјело “недозвољен промет акцизних производа” износи 48 милиона КМ - рекли су у УИО.

Економиста Марко Ђого сматра да је најефикаснији начин да буде ријешен дугогодишњи проблем шверца смањење акциза у комбинацији са пооштравањем казнене политике.

- Да би црно тржиште нестало требало би укинути акцизе, али тако би држава остала без значајних прихода. Смањење тог намета неће спријечити шверц у потпуности, јер ће цијене цигарета на црном тржишту за толико бити ниже од оних у легалној продаји, што људе мотивише да се баве нелегалном продајом - рекао је Ђого за “Глас” .

Он је истакао да ни развијене скандинавске земље, гдје су акцизе изузетно високе, не успијевају у потпуности да ограниче илегалан унос алкохола, цигарета и других сличних производа.

- Јер гдје год постоје акције, поготово ако су оне драстичне, потрошачи ће на све начине настојати да по нижим цијенама набаве робу што је трговцима прилика за шверц. Повећање казнене политике је једно од могућих рјешења, с тим да то није јефтино, јер морају постојати инструменти контроле да би се то могло проводити. То само по себи кошта због додатне администрације, а и прилика је за корупцију - појаснио је Ђого и подвукао да је смањење акциза ефикаснији начин.

Казне

У УИО кажу да је током прошле године Сектор за спровођење прописа по основу одузимања акцизне робе издао 87 прекршајних налога у износу од 82.500 КМ и поднио 159 захтјева за покретање прекршајног поступка.

- За 28 случајева надлежни суд је донио рјешење, по којим су изречене новчане казне у износу од 9.950 КМ и за све случајеве је изречена мјера одузимање робе, док за 131 захтјев није окончан прекршајни поступак - рекли су у УИО и додали да се, када су у питању кривична дјела, предмети још налазе у Тужилаштву БиХ и нису окончани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана