Duvan omiljena roba švercera

Anita Janković Rečević
Duvan omiljena roba švercera

BANjALUKA - Crno tržište akcizne robe u BiH i dalje cvjeta, potvrđuju najnoviji podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) čiji su službenici lani privremeno oduzeli cigarete, duvan, kafu i alkohol u vrijednosti većoj od 1,79 miliona KM.

 

Šverc cigareta i dalje je problem broj jedan jer je i tokom prošle godine u legalnim tokovima najviše zaplijenjeno duvanskih proizvoda.

- Vrijednost oduzete kafe u prošloj godini je 2.685 KM, alkohola 21.270 maraka, a duvana i duvanskih proizvoda 1,78 miliona KM - rekli su u UIO.

Dodali su da su u toku 2022. godine najveće količine akcizne robe oduzete u unutrašnjosti zemlje, odnosno na pijacama, gradskim tržnicama i putnim komunikacijama.

- Kada je riječ o nelegalnom prometovanju aroma za nargilu najviše ih je oduzeto u ugostiteljskim objektima - navode u UIO.

Zbog šverca akcizne robe državni budžet godišnje ostaje bez miliona maraka, što potvrđuju i u UIO.

- Iznos štete po 18 podnesenih prijava, koje je Sektor za sprovođenje propisa proslijedio nadležnom tužilaštvu za krivično djelo “nedozvoljen promet akciznih proizvoda” iznosi 48 miliona KM - rekli su u UIO.

Ekonomista Marko Đogo smatra da je najefikasniji način da bude riješen dugogodišnji problem šverca smanjenje akciza u kombinaciji sa pooštravanjem kaznene politike.

- Da bi crno tržište nestalo trebalo bi ukinuti akcize, ali tako bi država ostala bez značajnih prihoda. Smanjenje tog nameta neće spriječiti šverc u potpunosti, jer će cijene cigareta na crnom tržištu za toliko biti niže od onih u legalnoj prodaji, što ljude motiviše da se bave nelegalnom prodajom - rekao je Đogo za “Glas” .

On je istakao da ni razvijene skandinavske zemlje, gdje su akcize izuzetno visoke, ne uspijevaju u potpunosti da ograniče ilegalan unos alkohola, cigareta i drugih sličnih proizvoda.

- Jer gdje god postoje akcije, pogotovo ako su one drastične, potrošači će na sve načine nastojati da po nižim cijenama nabave robu što je trgovcima prilika za šverc. Povećanje kaznene politike je jedno od mogućih rješenja, s tim da to nije jeftino, jer moraju postojati instrumenti kontrole da bi se to moglo provoditi. To samo po sebi košta zbog dodatne administracije, a i prilika je za korupciju - pojasnio je Đogo i podvukao da je smanjenje akciza efikasniji način.

Kazne

U UIO kažu da je tokom prošle godine Sektor za sprovođenje propisa po osnovu oduzimanja akcizne robe izdao 87 prekršajnih naloga u iznosu od 82.500 KM i podnio 159 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

- Za 28 slučajeva nadležni sud je donio rješenje, po kojim su izrečene novčane kazne u iznosu od 9.950 KM i za sve slučajeve je izrečena mjera oduzimanje robe, dok za 131 zahtjev nije okončan prekršajni postupak - rekli su u UIO i dodali da se, kada su u pitanju krivična djela, predmeti još nalaze u Tužilaštvu BiH i nisu okončani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana