Догађај “Обоји свијет у наранџасто“ истакао важност менталног здравља

Јована Ивановић
Foto: GS

БАЊАЛУКА - Насиље у школама, факултетима или на улици не треба да буде табу тема јер је ментално здравље једнако важно колико и физичко, због чега свако може отворено да прича о проблемима са којима се суочава.

Подвукли су то данас учесници коннференције одржане  у Дому омладине коју је организовала Студентска оранизација Факултета политичких наука са Институтом за развој младих и заједнице “Перпетум мобиле“.

Предсједница Студентске организације Факултета политичких наука, Божана Тинтор, казала је за “Глас Српке“ да је највећи проблем остати заглавњен у чаури и мислити како нема помоћи.

- Дјевојке које пролазе кроз било какав вид насиља имају коме да се обрате. То не мора исључиво да буде институција којој ћемо се ми обратити, иако се њима обично прво иде. Увијек можете пронаћи ту једну особу којој можете рећи, пријатељу, породици, професору или учитељици - казала је Тинтор.

Нагласила је да на тај начин, битно утичемо на ментално здравље које је једнако важно као и физичко.

Како каже ова студентица, пројекат је настао сарадњом двије омладинске организације, а резултирао је конференцијом која је трајала три дана.

- Конференција подразумијева разговор о насиљу над женама и дјецом, као и сајбер насиљу. Заједно смо изнијели овај пројекат, а укључили смо универзитетске професоре али познате личности које су отворено говорили о овом проблему - рекла је Божана.

Кроз предавња и радионице, млади су учили о важности коју имамо према другима.

То је потврдио и менаџер Перпетум-а,  Никола Милићевић.

- Институције имају важну улогу јер могу да оформе системе које би директно могли да превенишу било каквав облик насиља, а истовремено промовишу здраве навике - казао је Милићевић.

Омбудсман за дјецу Републике Српске, Гордана Рајић, казала је да је законска регулатива о овом питању у Републици Српској јасна и да подразумијева да онај ко је починио незаконито понашање треба да сноси одређене посљедице.

- Ради се о једној врсти посљедице коју ће починилац сносити. Та одговорност је и начин да жртви насиља пошаљемо поруку да може рачунати на заштиту, а и наислнику да такво понашање не може проћи - казала је Рајићева.

Маја Ковачевић из савјетодавне линије за дјецу и младе “Плави телефон“ казала је да се у односу на лани, ове године број позива за помоћ удвостручио.

- Дјеца, адоеценти и тинејџери се јављају због повећаног страха, који психолози идентифукују као анксиозност, али и због депресије. Највећи проблем су позиви у којем нам кажу да поједини имају суицидалне мисли или имају намјеру да себи науде. У таквим случајевима одмах обавјештавамо полицују, центар за социјалну заштиту и омбудсман - казала је Ковачевићева.

Током конференције неколико пута је изнијет став о томе да које год дијете се нађе у тешкој ситуацији насталој због било каквог насиља, није криво.

Из казнено поправног завода Бањалука нагласили су да је породица као стуб друштва такође одговорна за дијете које је трпило насиље.

- У реду је имати и маму и тату, али много је битније да су и они у реду, него да нам пружају материјалну и финансијску помоћ - казала је Маја Зимоња.

Догађај „Обоји свијет у нараџасто“ трајао је три дана, од којих је порва два реализован у просторијама ФПН - а.

Ријечи о правима дјевојчица, дјевојки и жена и значају њиховог менталног здравља говориле су професорице на факултету, али и друге познате даме које су казале да је малољетничко насиље проблем свих нас.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана