Događaj “Oboji svijet u narandžasto“ istakao važnost mentalnog zdravlja

Jovana Ivanović
Foto: GS

BANjALUKA - Nasilje u školama, fakultetima ili na ulici ne treba da bude tabu tema jer je mentalno zdravlje jednako važno koliko i fizičko, zbog čega svako može otvoreno da priča o problemima sa kojima se suočava.

Podvukli su to danas učesnici konnferencije održane  u Domu omladine koju je organizovala Studentska oranizacija Fakulteta političkih nauka sa Institutom za razvoj mladih i zajednice “Perpetum mobile“.

Predsjednica Studentske organizacije Fakulteta političkih nauka, Božana Tintor, kazala je za “Glas Srpke“ da je najveći problem ostati zaglavnjen u čauri i misliti kako nema pomoći.

- Djevojke koje prolaze kroz bilo kakav vid nasilja imaju kome da se obrate. To ne mora isljučivo da bude institucija kojoj ćemo se mi obratiti, iako se njima obično prvo ide. Uvijek možete pronaći tu jednu osobu kojoj možete reći, prijatelju, porodici, profesoru ili učiteljici - kazala je Tintor.

Naglasila je da na taj način, bitno utičemo na mentalno zdravlje koje je jednako važno kao i fizičko.

Kako kaže ova studentica, projekat je nastao saradnjom dvije omladinske organizacije, a rezultirao je konferencijom koja je trajala tri dana.

- Konferencija podrazumijeva razgovor o nasilju nad ženama i djecom, kao i sajber nasilju. Zajedno smo iznijeli ovaj projekat, a uključili smo univerzitetske profesore ali poznate ličnosti koje su otvoreno govorili o ovom problemu - rekla je Božana.

Kroz predavnja i radionice, mladi su učili o važnosti koju imamo prema drugima.

To je potvrdio i menadžer Perpetum-a,  Nikola Milićević.

- Institucije imaju važnu ulogu jer mogu da oforme sisteme koje bi direktno mogli da prevenišu bilo kakvav oblik nasilja, a istovremeno promovišu zdrave navike - kazao je Milićević.

Ombudsman za djecu Republike Srpske, Gordana Rajić, kazala je da je zakonska regulativa o ovom pitanju u Republici Srpskoj jasna i da podrazumijeva da onaj ko je počinio nezakonito ponašanje treba da snosi određene posljedice.

- Radi se o jednoj vrsti posljedice koju će počinilac snositi. Ta odgovornost je i način da žrtvi nasilja pošaljemo poruku da može računati na zaštitu, a i naislniku da takvo ponašanje ne može proći - kazala je Rajićeva.

Maja Kovačević iz savjetodavne linije za djecu i mlade “Plavi telefon“ kazala je da se u odnosu na lani, ove godine broj poziva za pomoć udvostručio.

- Djeca, adoecenti i tinejdžeri se javljaju zbog povećanog straha, koji psiholozi identifukuju kao anksioznost, ali i zbog depresije. Najveći problem su pozivi u kojem nam kažu da pojedini imaju suicidalne misli ili imaju namjeru da sebi naude. U takvim slučajevima odmah obavještavamo policuju, centar za socijalnu zaštitu i ombudsman - kazala je Kovačevićeva.

Tokom konferencije nekoliko puta je iznijet stav o tome da koje god dijete se nađe u teškoj situaciji nastaloj zbog bilo kakvog nasilja, nije krivo.

Iz kazneno popravnog zavoda Banjaluka naglasili su da je porodica kao stub društva takođe odgovorna za dijete koje je trpilo nasilje.

- U redu je imati i mamu i tatu, ali mnogo je bitnije da su i oni u redu, nego da nam pružaju materijalnu i finansijsku pomoć - kazala je Maja Zimonja.

Događaj „Oboji svijet u naradžasto“ trajao je tri dana, od kojih je porva dva realizovan u prostorijama FPN - a.

Riječi o pravima djevojčica, djevojki i žena i značaju njihovog mentalnog zdravlja govorile su profesorice na fakultetu, ali i druge poznate dame koje su kazale da je maloljetničko nasilje problem svih nas.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana