Добој: Обновљени објекат почео са радом

Срна
Добој: Обновљени објекат почео са радом

Добој - У Добоју је данас свечано отворен објекат предшколске установе "Мајка Југовића" у Улици кнеза Лазара, обновљен након катастрофалне поплаве у мају, у оквиру ЕУ програма за опоравак од поплава.

Шеф Кооперација у Делегацији ЕУ у БиХ Мелвин Асин рекао је да обновљени објекат вртића у Добоју представља један од најбољих примјера како подршка ЕУ може да помогне у обнови регије.

"Ово је само једна од мјера помоћи граду Добоју, која укључује и подршку предузећима и јавним установама са овог подручја", нагласио је Асин.

Директор ове установе Славица Живковић рекла је да је током поплаве у мају објекту причињена штета од 300.000 КМ.

Живковићева је навела да је у току санација централног објекта у Карађорђевој улици и да ће до даљег дјеца боравити у обновљеном објекту.

Обновљени објекат вртића у Улици кнеза Лазара располаже са пет радних соба, а велики хол користи се као трпезарија. Боравак дјеце током септембра је бесплатан.

"Тренутно је пријављено 180 дјеце, за које је обезбијеђен полудневни боравак, од 6.30 до 12.30 часова", додала је Живковићева.

Јавна предшколска установа "Мајка Југовића", која у свом саставу има три објекта, од којих су два у употреби, прије поплаве у мају обезбјеђивала је смјештај за 280 дјеце.

Укупна штета на објектима процијењена је на 1.000.000 КМ.

Европска унија, Програмом опоравка од поплава, обнавља оба објекта вртића "Мајка Југовића" у Добоју за шта је издвојила 600.000 КМ.

Циљ програма за опоравак од поплава, у вриједности 43,52 милиона евра, јесте да се омогући нормализација животних услова у локалним заједницама и обезбиједи да помоћ стигне до најугроженијих након мајске поплаве.

Новац ће бити кориштен за обнављање јавних услуга и инфраструктуре, реконструкцију стамбених објеката за најугроженије, те социо-економски опоравак локалних заједница.

Програм за опоравак од поплава финансира ЕУ, а реализују УНДП, Уницеф и Међународна организација за миграције.

Данашњој свечаности присуствовали су и потпредсједник Републике Српске Енес Суљкановић, замјеник градоначелника Добоја Драган Василић и друге бројне званице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана