Дијагнозе “вјечних” пацијената под лупом

Јана Кезић
Дијагнозе “вјечних” пацијената под лупом

БАЊАЛУКА - Фонд здравственог осигурања РС ове године запримио је 38 захтјева за провјеру оправданости одсуства са посла због болести за 45 радника, а контролама су утврђене неправилности у шест случајева.

Послодавци међутим истичу да је број лажних боловања далеко већи због чега је потребно формирати комисију која ће у случају сумње на злоупотребе прегледати “вјечне” пацијенте, а не само папире. 

Према подацима фонда, овогодишње контроле су показале да у шест случајева није испоштован Правилник о остваривању права на накнаду плате за вријеме привремене неспособности за рад.

- На примјер, утврђена је неспособност за рад без одговарајућег упоришта у медицинској документацији, осигураник није благовремено упућен првостепеној комисији за оцјену привремене неспособности за рад, боловање је утврђено у трајању дужем него што је предвиђено правилником и слично - наводе у фонду за “Глас Српске”.

Истичу да им се лани обратило 107 послодаваца са захтјевом за провјеру оправданости боловања за 133 радника, а утврђене су неправилности у девет случајева.

- Када послодавац упути захтјев за провјеру оправданости боловања, радници Сектора за здравство и контролу фонда врше ванредну контролу у здравственој установи у којој је регистрован радник и увидом у медицински картон провјеравају све детаље због којих је осигураник упућен на боловање. У случају да су утврђене неправилности, фонд обично умањује мјесечну траншу здравственој установи која је упутила радника на боловање не поштујући одредбе правилника који регулише ову област, у складу са уговором којег фонд има са здравственом установом -  наводе у фонду.

Истичу да је за шест мјесеци ове године у Српској у просјеку било 15.200 случајева боловања, док је та бројка лани износила 15.150.  Када је ријеч о привременој неспособности за рад због изолације према подацима Фонда здравственог осигурања РС највише радника са посла одсуствовало је у марту.

- У том мјесецу забиљежена су чак 9.263 случаја боловања до 30 дана, док је укупан број случајева боловања изнад 30 дана износио 1.484 - наводе у фонду.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић казао је за “Глас Српске” да је, према информацијама које је добијао од колега послодаваца, због вируса корона на боловању тренутно десет одсто радника, што није безазлена бројка, наглашавајући да ипак највећи проблем представљају злоупотребе.

- Нико се не бави провјерама боловања на адекватан начин и ми са ресорним министарством преговарамо о успостављању комисије која ће стварно провјеравати да ли је неко болестан, а не само контролисати да ли су папири у реду - казао је Тривић.

Додао је да је овај проблем посебно изражен у јавном сектору, гдје огроман број људи злоупотребљава боловање.

- Послодавци колико год да указују на те неправилности, нико ништа не предузима, а број злоупотреба је огроман. Не тражимо да ми будемо доктори, него да држава успостави комисију која ће на основу пријаве послодавца када нешто посумња позвати пацијента на контролне прегледе и утврдити да ли је боловање оправдано или није. Наравно није ријеч о боловањима која трају мјесец или два, причамо о дуготрајним боловањима, од годину  и више за које постоји сумња да нису оправдана - појаснио је Тривић.

И технички директор Творнице обуће “Бема” Маринко Умичевић сматра да треба направити реформу када је ријеч о провјери оправданости боловања. 

- Ми имамо социјалног радника који у границама закона контролише и прати боловања. Међутим, од толико запослених гдје свако има право да бира свог породичног доктора тешко је све то испратити - казао је Умичевић.

Изолација

Када је ријеч о изостанку посла због изолације Маринко Умичевић каже да им то представља велики проблем, јер трпи производња која је ланчана.

- Вакцинисано је чак 72 одсто радника “Беме” са двије дозе. Међутим, у петак није радило 25 радника који су у изолацији. Радница која је два пута вакцинисана иде у изолацију од пет дана, сједи код куће здрава јер је била у контакту са зараженим. Умјесто изолације треба увести тестирање, а “Бема” је спремна да то плати како здрави људи не би сједили у кући због изолације - казао је Умичевић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана