Девизним пензионерима стигле 1,24 милијарде КМ

Данијела Бајић
Девизним пензионерима стигле 1,24 милијарде КМ

БАЊАЛУКА - На рачуне становника БиХ који су радни вијек провели у иностранству током прошле године уплаћене су 1,24 милијарде КМ, а према ријечима економиста, девизне пензије у доброј мјери доприносе социјалној стабилности земље, поготово ако се овој позамашној своти дода и новац који у БиХ шаље дијаспора.

Подаци Централне банке БиХ показују да је лани девизним пензионерима уплаћено више новца у односу на 2021. годину, када је из иностранства стигло 1,18 милијарди КМ.

Пензије, како су истакли у Централној банци БиХ, стижу из великог броја земаља.

- Током прошле године у БиХ највише пензија приспјело је из Хрватске, Њемачке, Словеније, Србије, Швајцарске и Аустрије - казали су у Централној банци БиХ која не располаже подацима о броју девизних пензионера нити о појединачним износима.

Економисти и заштитници права потрошача истичу да су дознаке из иностранства “амортизер” лоше економске ситуације у БиХ те да утичу на промет, а тиме и раст пореских прихода и других економских индикатора.

Извршни директор Удружења економиста РС СЊОТ Саша Грабовац казао је за “Глас Српске” да новац из иностранства значајно утиче на крајњу потрошњу у БиХ.

- Све дознаке из иностранства, па тако и пензије наших људи који су радили ван граница БиХ, значајно доприносе повећању како њихове, тако и куповне моћи њихових породица - рекао је Грабовац. 

С обзиром на то да су у доби када им и не треба много, Грабовац истиче да су девизни пензионери углавном у прилици да помогну и угроженијим члановима породице и на тај начин ублажавају њихов тежак социјални положај.

- Наши људи, док раде у иностранству, шаљу новац у БиХ, а кад оду у пензију, онда је троше овдје, што је добра ствар у генерално лошој ситуацији када нам људи одлазе - казао је Грабовац.

Извршна директорица Удружења грађана “Оаза” из Требиња Недељка Нешка Илић каже да је у питању велики износ који по основу пензија стиже у БиХ, те да много доприноси комплетној заједници, посебно сада кад су цијене, између осталог, и основних потрепштина отишле у небо.

- С обзиром на структуру становништва РС и ФБиХ, пензионери са иностраним примањима и те како много доприносе овом друштву. Они су потрошачи који купују, ако ништа, основне животне намирнице, а свима нам је познато да су иностране пензије много веће него оне зарађене на подручју БиХ, тако да они сигурно остављају много више новца од других становника - истакла је Нешка Илић.

Фонд ПИО

Фонд за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) РС пензије шаље у 30 држава широм свијета, на четири континента.

- Највећи број корисника је из Србије, затим Хрватске, ФБиХ, Црне Горе, потом Аустрије, Њемачке и Шведске - казали су у Фонду.

У децембру прошле године за иностранство је отишло 15,56 милиона КМ.

У Фонду истичу да највећа исплаћена ино-пензија износи 2.617 КМ и ријеч је о кориснику из Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана