Давидовић: Волонтирање од општег интереса за Српску

Срна
Foto: Срна

СРБАЦ- Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић изјавила је данас у Српцу да је волонтирање значајна активност која је од општег интереса за Српску, те да је ресорно министарство у протекле четири године издвојило значајна средства за ову област и подршку организацијама које се баве волонтирањем и младим људима.

Давидовићева је најавила да ће у октобру бити расписан конкурс за избор најбољих волонтера и најбољег организатора волонтирања који ће бити новчано награђени.

"Иако се волонтеризам спроводи без новчане накнаде, младима много значи када их се неко сјети и примијети њихов рад, што је разлог да их наградимо на овакав начин", истакла је Давидовићева приликом посјете Волонтерском сервису Републике Српске.

Давидовићева је у Волонтерском сервису, чије је сједиште у Удружењу грађана "Ц.Е.З.А.Р." из Српца, разговарала са тридесетак волонтера о пројектима младих и волонтирању у локалној заједници.

Извршни директор Волонтерског сервиса Тања Шњегота каже да је Удружење грађана "Ц.Е.З.А.Р." 2019. године проглашено за најбољег организатора волонтирања у Републици Српској, а већ наредне године постало је сједиште Волонтерског сервиса, што довољно говори колико интензивно и предано раде са волонтерима.

"Данас смо причали о кампањи `Буди другачији, блокирај хејт` која је тренутно актуелна и разговарали са младима о томе због чега су активни и зашто би требало да се више активирају и волонтирају. Уједно смо послали поруку да су волонтери млади људи великог срца", истакла је Шњегота.

Немања Краљ, дугогодишњи члан Удружења, каже да се волонтирањем отварају нова врата у животу и стичу бројна познанства.

"Као једну од најљепших акција памтим омладинску размјену и дружење са младима из Травника и Сарајева и изградњу два нова омладинска парка, јер до тада нисмо имали ниједан у Српцу", рекао је Краљ.

У Удружењу грађана "Ц.Е.З.А.Р." из Српца налази се 450 младих људи који су до сада прошли кроз разне волонтерске активности.

Сусрету са младима присуствовао је и замјеник начелника општине Владимир Гужвић који је рекао да је поносан што у Српцу има доста омладине која је вољна да се укључи у волонтерски рад.

"Они тиме показују вољу да своје добре идеје подијеле са локалном заједницом и помогну у њиховој реализацији. Општинска управа је вољна да све друштвено корисне акције подржи и тако ће остати у наредном периоду. Поред подршке оваквим удружењима, имамо доста мјера пронаталитетне политике којима покушавамо што више задржати омладину у оквиру локалне заједнице јер је то основа за будући развој", рекао је Гужвић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана