Данас је Васкршњи понедјељак: Сви једва чекају да испоштују једно правило

ГС
Данас је Васкршњи понедјељак: Сви једва чекају да испоштују једно правило

БИЈЕЉИНА - Српска православна црква данас прославља други дан Васкрса - Васкршњи понедјељак.

Хришћани славе Васкрс три дана, па су у календару СПЦ црвеним словом обиљежени Васкршњи понедјељак и Васкршњи уторак. Васкрс се слави од времена првих апостола и његово начело и суштина објашњавају се ријечима Светог апостола Павла, записаних у апостолским дјелима: “Ако Христос не васкрсне, празна је проповијед наша и празна је вјера наша”.

Празновањем Васкрсења хришћани наглашавају своју вјеру и побједу живота над смрћу.

Обичаји налажу да се на Ускршњи понедељак настављају гозбе и весеља, на коме се угошћавају рођаци, кумови, комшије и пријатељи. Сваки гост добија обојено јаје, а организују се и литије. Ускршњим понедељком почиње такозвана Свијетла недјеља, која се сматра продужетком Ускрса, а постоје и занимљиви обичаји.

Обичаји на Васкршњи понедjељак

У Србији, претежно у војвођанским селима, на данашњи дан се задржао један интересантан обичај, поливање дјевојака водом. Наиме, млади момци обилазе фијакерима дјевојке у селу и са собом воде тамбураше или сами свирају, али носе кантицу или ћуп помоћу којег ће полити дjевојку. Симболично, поливање водом представља спирање пређашњих дјевојачких гријеха, а то такође подсјећа и на то како је Исус својим апостолима опрао ноге. Поред тога, сматрало се да што више неки момак полије дјевојку, значи да је већа шанса да ће је запросити те године. Након тога, дјевојка их служи фарбаним јајима, колачима и вином, а понекад заигра с њима и коло.

Правило које треба испоштовати

Ово је дан за радост и весеље. Зато, нека то буде једино “правило” које треба да “испоштујете” на данашњи дан - радујте се, смијте се и проведите вријеме са онима које волите. Према народном вјеровању, они који се оглуше о ово једноставно “правило” пркосе Богу и Христосу и неће им ићи у животу “како треба”.

Ускршњи уторак, према народном вјеровању, једини је добар уторак у години. Ако је у Свијетлу сриједу небо звјездано, старији људи тврде да ће година бити изузетно родна.

Свијетла недјеља се назива и Томина недјеља, названа по апостолу Томи. Врло је раширен и назив “Бијела недјеља”, јер спада у трапаве седмице, током којих се не посте ни сриједа ни петак.

Манастир Хиландар

Рано ујутру, по завршеној служби у храму манастира Хиландар, монаси излазе из манастирске порте, на челу са иконом Богородице тројеручице.

Крећући се лаганим ходом у поворци, поју све вријеме тропаре Богородици и обилазе мјеста: Крст цара Душана, спомен мјесто Богородици подигнуто на мјесту гдје је угинула мазга која је донијела икону Богородице Тројеручице из Јерусалима, костурницу гдје се чувају кости упокојених монаха, а онда се враћају у манастир и поново улазе у храм...

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана